Şefa DNA, Laura Coruţa Kovesi, a fost spionată de foşti agenţi Mossad, potrivit Rise Project. Patru cetăţeni israelieni sunt anchetaţi acum de DIICOT pentru spionarea comunicaţiilor şi tentativă de compromitere a Laurei Codruţa Kovesi. Doi dintre suspecţi au fost arestaţi deja în România. 

Doi dintre suspecţii care ar fi spionat-o pe şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii şi co-fondatori şi directori executivi ai firmei israeliene de investigaţii private Black Cube. În companie a activat şi Meir Dagan - fost director Mossad în perioada 2002-2011. Potrivit procurorilor, cei doi împreună cu mai mulţi angajaţi ai Black Cube, printre care Ron Weiner şi David Geclowicz,

„ Au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter ameninţător (…) precum şi atacuri de tip phishing (înşelătorii electronice - n.n.) în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii conturilor de poştă electronică, activiţăţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinututului acestuia", precizează Rise Project.

Ron Weiner şi David Geclowicz au fost arestaţi deja în România. Anchetatorii susţin că Ron Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operaţiunii, în timp ce David Geclowicz contacta persoane din anturajul şi familia Laurei Codruţa Kovesi. Aceasta ar fi fost monitorizată pe parcursul lunii martie, timp în care au spart trei dintre conturile de email ale apropiaţilor şefei DNA.

Contactat de RISE Project, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că cercetările sunt în faza preliminară. Acesta a adăugat că în acest moment nu ştie cine anume a cerut ca şefa DNA să fie spionată.

Compania Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foşti ofiţeri de informaţii israelieni, Dan Zorella şi Avi Yanus şi are sucursale atât în Londra, cât şi în Paris. Compania oferă servicii juridice şi de intelligence.