Data referendumului pentru modificarea Constituţiei ar trebui să coincidă cu data alegerilor parlamentare, este de părere Mihai Gheorghiu, preşedintele „Coaliţiei pentru Familie”, pentru a se face economie şi pentru a îndeplini condiţia prezenţei la vot. Invitat la „24 de minute”, Mihai Gheorghiu a vorbit despre proiectul de modificare a articolului 48, alineatul 1, din Constituţia României în sensul definirii căsătoriei ca fiind „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Proiectul a reuşit să strângă 2.600.000 de semnături din toată ţara.
„Este un proiect mai vechi, de un an jumătate, doi ani, prin discuţiile unui grup mai puţin numeros care, văzând ce se întâmplă în Europa, tendinţa de redefinire a căsătoriei, a familiei, a crezut de cuviinţă că trebuie să existe o reacţie în sensul afirmării unei valori. Pentru a da posibilitatea societăţii româneşti să se exprime,” a spus Mihai Gheorghiu despre cum a apărut ideea acestui proiect.
Întrebat de ce a ales să modifice Constituţia prin iniţiativă cetăţenească şi nu cu ajutorul unui partid, preşedintele Coaliţiei pentru Familie a explicat că „lecţia dispariţiei din proiect a arătat clar această cale este închisă. Nu rămâne decât să afirmăm dorinţa cetăţenească şi să introducem proiectul în parlament.” În plus, acesta consideră că subiectul pare a fi unul tabu printre partide şi asta pentru că doar câteva dintre vocile din parlament şi-au exprimat punctul de vedere.
Mihai Gheorghiu crede că, în cazul în care proiectul este aprobat, referendumul ar trebui să fie pus în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. Motivul? „S-ar face o importantă economie financiară. Şi ar fi mai uşor de îndeplinit condiţia prezenţei la vot a cel puţin 30% din corpul electoral,” a precizat preşedintele Coaliţiei.
"Coaliţia pentru Familie" a strâns deja peste 2.600.000 de semnături din toată ţara în sprijinul revizuirii Constituţiei şi asta cu sprijinul Bisericii Ortodoxe. „Preoţii Bisericii Ortodoxe Române nu au strâns niciun moment semnături în această campanie, dar au îndemnat şi sprijint iniţiativa şi au spus că sunt de acord cu ea. Majoritatea celor care au semnat sunt credincioşi din aceste culte şi biserici şi au o relaţie vie cu parohia lor,” a mai spus Mihai Gheorghiu.
Iniţiatorul proiectului a dezvăluit şi faptul că, începând de astăzi, se va desfăşura o campanie stradală de informare în 10 locaţii din Bucureşti, dar şi în fiecare capitală de judeţ. „Scopul este să distibuim acest mesaj şi să convingem că e ceva pozitiv, suntem pentru ceva şi nu împotrivă. Nu judecăm pe nimeni. Ne-am lăsat acuzaţi şi denigraţi, dar acesta e un exerciţiu pe care-l vom duce pâna la capăt,” adaugă Mihai Gheorghiu.
Cei mai mulţi susţinători ai proiectului fac parte din „generaţia activă”, a spus acesta, cu vârste cuprinse între 30-35 de ani până la 55 şi 60 de ani, precizând că un număr mare de seniori a semnat pentru modificarea Constituţiei.
"Coaliţia pentru Familie" a strâns deja peste 2.600.000 de semnături din toată ţara în sprijinul revizuirii Constituţiei.
Coaliţia şi-a propus modificarea articolului 48, alineatul 1, din Constituţia României în sensul definirii căsătoriei ca fiind „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Revizuirea Constituţiei poate fi făcută prin iniţiativă cetăţenească dacă se reuşeşte strângerea a 500.000 de semnături de la cetăţenii români cu drept de vot provenind din cel puţin jumătate din judeţele ţării.
Din "Coaliţia pentru Familie" fac parte 23 de asociaţii şi ONG-uri, iar comitetul de iniţiativă este multiconfesional: ortodocşi, catolici, greco-catolici, baptisti şi penticostali.