Elevii pot descărca gratuit de pe internet, începând de luni, primul manual de "Educaţie Juridică" din România, conceput la iniţiativa judecătorului Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

De asemenea, au fost tiparite şi 1.000 de exemplare, care vor fi distribuite elevilor din Bucureşti.

"De săptămâna trecută şi până pe 31 martie, o echipă de judecători, procurori şi avocaţi merg în mai multe licee unde ţin un curs de educaţie juridică şi lasă cartea copiilor. Sunt vizate liceele: Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», Colegiul Naţional «Cantemir Vodă», Colegiul Tehnic «Costin D. Neniţescu», Liceul Hyperion, Liceul Teoretic «Mihail Sadoveanu», Liceul Teoretic «Al. I. Cuza», Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii «Ghe. Airinei», Liceul Teoretic «Tudor Vladimirescu», Colegiul Naţional «Spiru Haret» şi Liceul Teoretic «Lucian Blaga». Primii care au primit manualul au fost cei de la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», lunea trecută", a spus, pentru agenţia MEDIAFAX, judecătorul Danileţ.

Judecătorul a precizat că manualul este scris într-un limbaj uzual, pe înţelesul tuturor, redă dispoziţii legale pentru copii în viaţa de zi cu zi, cuprinde exemple practice din cauze civile şi penale cu minori soluţionate de instanţele din România şi atenţionează asupra unor date statistice.

Manualul va ajuta elevii să îşi însuşească cunoştinţe juridice primare necesare în activităţile lor cotidiene, să dobândească anumite deprinderi practice pentru a-şi valorifica drepturile şi respecta obligaţiile şi să adopte o atitudine civică în legătură cu respectarea legilor şi autorităţilor, implicarea lor în viaţa comunităţii şi apărarea altor membri ai societăţii.

"Dincolo de aspectele juridice, în cele 80 de pagini structurate în 15 capitole, manualul face apel la cunoştinte care ţin de educaţia civică, cea sexuală, cea religioasă, cea pentru sănătate şi chiar cuprinde elemente necesare pentru orientarea în carieră. Citindu-l, copiii vor afla care sunt puterile publice ale statului şi ce funcţionalităţi au, care sunt drepturile lor şi care sunt organismele care le apără, cum se identifică ei ca persoane, care sunt relaţiile lor cu părinţii, ce drepturi au în calitate de consumatori sau ca angajaţi în câmpul muncii, care sunt aspectele vieţii sexuale ce îi pot proteja de consecinţe fizice sau juridice nedorite, care sunt principalele dispoziţii din Regulamentul şcolar, în ce condiţii pot călători în siguranţă, ce proprietăţi pot avea şi cum le pot gestiona, cum pot utiliza mijloacele de comunicare moderne fără teama de a încălca legea sau a fi abuzaţi, cum se pot implica în viaţa acţiuni civice, care sunt organele legii şi cum se desfăşoară un proces judiciar", a descris Danileţ conţinutul manualului de "Educaţie juridică".

Manualul a fost realizat în cadrul proiectului "Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie - un program de formare cetăţenească în şcoli", implementat de CRPE şi LiderJust, proiect conceput de Cristi Danileţ împreună cu Cristian Ghinea şi Bianca Toma.