Veniturile tuturor bugetarilor vor fi îngheţate anul viitor la nivelul sumelor din decembrie 2015. Niciunul dintre cei 1,2 milioane de angajaţi ai statului nu va primi prime, sporuri, tichete de masă sau vouchere de vacanţă.

Măsurile sunt prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobată astăzi în şedinţa de Guvern.

31 decembrie 2015 era termenul până la care ar fi fost amânate toate aceste termene de îngheţare a acestor beneficii, iar după 1 ianuarie 2016 ar fi urmat să fie acordate tichete de masă, vouchere de vacanţă şi să fie fie plătite sporurile şi orele suplimentare.

Decizia Guvernului este însă ca nici în 2016 să nu se acorde aceste beneficii. Orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere şi în anul următor. Cuantumul sporurilor şi al indemnizaţiilor rămâne neschimbat.

Totodată, se va modifica baza de calcul pentru pensiile militarilor, aceasta urmând să fie mai mică. Diurnele de deplasare şi de delegare, precum şi valoarea financiară a normelor de hrană rămân îngheţate şi în 2016. Potrivit Guvernului, deficitul a ajuns la nivelul maxim care poate fi admis de CE. Rămân valabile măsurile de creştere a pensiilor cu 5% şi a salariilor bugetarilor cu 10%.

Digi 24