Un număr de 2.145 de vouchere au fost distribuite către medici, până la data de 6 noiembrie, pentru întocmirea dosarelor necesare în tratamentul fără interferon al hepatitei virale C şi cirozei hepatice C.

Potrivit unui comunicat al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, 925 de pacienţi au intrat în posesia acestor vouchere, în baza cărora au fost efectuate investigaţii pentru 801 pacienţi.

Până în prezent, laboratoarele au prelucrat 457 de seturi de investigaţii. Rezultatele investigaţiilor efectuate până acum arată că doar 60% dintre pacienţi îndeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fără interferon.

'Medicii specialişti care au primit voucherele trebuie să evalueze cu responsabilitate pacientul căruia îi recomandă efectuarea setului de investigaţii, ţinând cont de criteriile de includere în tratament. Voucherele au fost distribuite strict pentru întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon', afirmă Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, în comunicatul de presă.

În data de 4 noiembrie 2015 a fost publicat în Monitorul Oficial protocolul terapeutic pentru tratamentul fără interferon al hepatitei virale C şi ciroza hepatică C.

De asemenea, pe site-ul CNAS este publicată lista completă a centrelor în care se află medicii care întocmesc dosarele, monitorizează şi prescriu tratamentul fără interferon.

Pentru accesul la tratament fără interferon, pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie şi cardul de sănătate, trebuie să se prezinte pentru consultaţie şi evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din ţară. În urma evaluării, dacă acesta corespunde criteriilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii, pacientul va primi voucherul pentru investigaţiile necesare la dosarul de aprobare. Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigaţii necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon. Rezultatul primit de la laborator va fi înmânat medicului curant, care, dacă în urma investigaţiilor stabileşte că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmeşte dosarul pentru aprobarea tratamentului şi îl înmânează pacientului. Pacientul va depune dosarul la casa de asigurări cu care se află în relaţie contractuală medicul cur ant. Casa de asigurări judeţeană va transmite dosarul la CNAS. Comisia de specialitate din cadrul CNAS analizează dosarul şi transmite decizia casei de asigurări unde a fost depus dosarul de către pacient. Casa de asigurări judeţeană va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.

În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera prescripţia medicală.

Pe 1 octombrie, CNAS a semnat contractul cost - volum - rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4.

Pe site-ul CNAS, la secţiunea 'informaţii pentru asiguraţi' - 'medicamente' - 'tratament fără interferon', pacienţii pot accesa un document cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon.