Pot să plec cu maşina din localitate pentru o săptămână? Ce răspunde Poliţia la aceste întrebări importante legate de starea de alertă.

 

Poliţia Română clarifică, printr-o serie de răspunsuri, noile reguli impuse populaţiei pe perioada stării de alertă. Ce înseamnă „cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună' şi cum completăm declaraţia pe proprie răspundere atunci când plecăm/revenim în/din localitate? Iată indicaţiile primite de la autorităţi.

 

ot să plec cu maşina din localitate pentru o săptămână? Ce răspunde Poliţia

Întrebarea 1: Ce înseamnă „cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună'? De exemplu, putem pleca, într-o drumeţie, o familie de 5 persoane care locuiesc la aceeaşi adresă, împreună cu doi prieteni de familie care locuiesc, fiecare, la o alta adresă?

 

 

Răspunsul Poliţiei Române: Dacă drumeţia nu presupune părăsirea localităţii/ a zonei metropolitane acest lucru este permis. În cazul în care deplasarea se face în afara localităţii/zonei metropolitane, va fi necesară completarea corespunzătoare a declaraţiei pe propria răspundere, raportat la prevederile HG 394 din 18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

Întrebarea nr. 2: Dacă părăsim localitatea/zona metropolitană, completăm declaraţia pe propria răspundere pentru drumul dus-întors (locul în care mergem – locul în care ne întoarcem)? Sau completăm o declaraţie la dus şi o alta atunci când ne întoarcem acasă? Dacă da, ce bifăm, la întoarcere, pentru motivul deplasării?

 

Răspunsul Poliţiei Române: Este suficientă completarea unei singure declaraţii pe propria răspundere, cu precizarea traseului de deplasare dus-întors.

 

Întrebarea 3: Sunt valabile, în continuare, declaraţiile pe propria răspundere completate olograf, pe o simplă foaie de hârtie de către cei care nu au acces la o imprimantă/xerox/smartphone? Răspunsul Poliţiei Române: Declaraţia pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localităţi şi pentru părăsirea zonei metropolitane poate fi scrisă şi de mână, cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicităţii.

 

Întrebarea 4: Putem părăsi localitatea/zona metropolitană pentru o săptămână sau mai mult? Care este perioada maximă permisă?

 

Răspunsul Poliţiei Române: Nu este prevăzută o limită de timp în care trebuie efectuată deplasarea în afara localităţii/zonei metropolitane, atunci când există motive justificate, care trebuie bifate pe declaraţia pe propria răspundere.

 

Unde găsesc declaraţia pe propria răspunde şi cum o completez

Declaraţia pe proprie răspundere este obligatorie din data de 15 mai doar pentru părăsirea localităţii. Diferenţa faţă de cea completată în timpul stării de urgenţă constă în motivele privind deplasarea în afara localităţii.

 

Declaraţia pe proprie răspundere a fost actualizată şi include, la punctul 11, „asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice’.

 

Declaraţia pe proprie răspundere în stare de alertă a fost modificată

 

În plus, în noua formă publicată pe site-ul Ministerului de Interne, documentul poate fi completat şi electronic, pe calculator/laptop şi telefon.

 

Pentru deplasarea în localitatea de domiciliu şi în zonele metropolitane nu va fi nevoie de această declaraţie începând cu data de 15 mai.

 

 

 

 

Sursa: www.auto-bild.ro