România trece, sâmbătă spre duminică noapte, la ORA DE IARNĂ 2015, ora 4 urmând să devină ora 3, iar ziua de 25 octombrie urmând să fie cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
România a trecut la sistemul cu ora de vară/ora de iarnă în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.
Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 26 octombrie.
Ora de iarnă este ''ora oficială'' a oricărui stat de pe Glob, trecerea la ora de vară făcându-se doar pentru a economisi energia electrică şi a folosi din plin lumina Soarelui.
Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului scade pentru câteva zile. „Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi” a fost concluzia specialiştilor de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile, potrivit dailymail.co.uk.
Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin.