Aproximativ 5.000 de pacienţi cu hepatită C sunt primii care vor primi tratament fără interferon, întrucât negocierile pentru achiziţia cost-volum acestor medicamente a fost încheiată, România obţinând cel mai mic preţ din Europa, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Negocierile cost volum s-au încheiat. Vom anunţa câştigătorii, aşteptăm apoi 15 zile contestaţiile. După care, primii aproximativ 5.000 de pacienţi vor fi supuşi investigaţiilor pentru a primi tratamentul", a explicat, pentru MEDIAFAX, ministrul Bănicioiu.

România intră astfel în topul primelor cinci ţări din Europa unde bolnavii cu hepatită C, stadiul IV, vor primi cea mai nouă terapie, care oferă şanse de vindecare în proporţie de 98 la sută, dacă este respectat cu stricteţe tratamentul.

"Vom fi între primele ţări din Europa în care este utilizată terapia cu introferon free în hepatita C (fibroză 4). Este vorba probabil de aproximativ 5.000 de pacienţi. Sperăm ca, începând din octombrie, bolnavii să-şi primească tratamentul", a mai spus Bănicioiu.

La rândul lui, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a spus că pacienţii trebuie să îşi ia angajamentul că vor respecta regulile tratamentului.

"Nu dau tratament atât de scump, pentru ca apoi cineva să şi-l întrerupă după două săptămâni. Acel tratament trebuie luat la oră fixă, nu când vrea bolnavul. Se vindecă 98 la sută, dar trebuie să respecte sigur acel tratament", a explicat Ciurchea.

Preşedintele CNAS declara, în 28 iulie, că România este printre puţinele ţări în care va fi introdus acest nou tratament pentru hepatita C.