Elevii se pot înscrie în noul an de învăţământ fără să mai obţină analizele de exudat nazal, faringian şi coproparazitologic, a anunţat miercuri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Ministrul a explicat că părinţii erau nevoiţi să achite costuri nejustificate, ce ajungeau la circa 70 de lei şi, în plus, aşteptau între trei şi cinci zile pentru rezultate.

„Aceste lucruri au fost eliminate, deoarece nu sunt examene obligatorii decât în cazul în care medicul de familie are suspiciuni de boală şi solicită efectuarea acestor analize. La exudatul nazal erau evidenţiaţi spre exemplu streptococi, care sunt în mod natural prezenţi şi care nu periclitau sănătatea elevului. Părinţii intrau în panică şi dădeau antibiotice copiilor. Aşa scădea imunitatea organismului”, a detaliat ministrul Educaţiei, prezent la evenimentul prilejuit de implementarea în sectorul 3 a programului "eCatalog".

Sorin Cîmpeanu a anunţat că va transmite către toate Inspectoratele şcolare din ţară o notă de informare, pentru ca toate cele 7.000 de şcoli din România să cunoască noile prevederi de înscriere a copiilor în noul an de învăţământ 2015 - 2016.

„În foarte multe şcoli s-a făcut exces de zel şi s-au cerut lucruri care nu sunt necesare. Toate acestea sunt reglementate prin ordin de ministru. Singurii care vor avea mai mult de lucru vor fi medicii care vor trebui să completeze adeverinţa medicală cu istoricul de sănătate a copilului. Elevii şi părinţii vor scuti timp şi vor scuti bani”, a argumentat Cîmpeanu. El a adăugat că situaţiile de „exces de zel” trebuie raportate la inspectoratele şcolare de care aparţin şcolile în cauză.