Un român va primi de la stat peste 14.000 de euro despăgubiri pentru că a fost bătut de poliţişti iar plângerea sa nu a fost investigată corespunzător, potrivit unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Reclamantul, Liviu Samachişă, este un cetăţean americano-român, născut în 1956 şi care locuieşte la Fălticeni.

El s-a plâns că a fost atacat de poliţişti, pe 31 iulie 2008, când vizita un prieten la Galaţi. Când s-a întors la maşina sa, a găsit-o înconjurată de poliţişti şi maşini de Poliţie, întrucât era suspectă de implicare într-un accident soldat cu rănirea unor pietoni, a relatat el.

Bărbatul susţine că poliţiştii l-au imobilizat şi i-au pus cătuşe în mod violent şi, pe drumul spre secţie, au continuat să îl lovească cu pumnii până a leşinat.

Eliberat în aceeaşi zi, Samachişă a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde a fost diagnosticat cu contuzie severă la nivelul toracelui şi al mandibulei, traumă cranio-cerebrală, zgârieturi şi vânătăi pe mâini, gât şi la nivelul claviculei.

Guvernul român a susţinut la CEDO că reclamantul a fost depistat de Poliţie conducând cu viteză, dar a refuzat să oprească. Când poliţiştii l-ai ajuns, s-a manifestat agresiv, atât verbal, cât şi fizic, şi a refuzat să se legitimeze. În aceste condiţii, ofiţerii de Poliţie au folosit forţa pentru a-l duce la secţie, potrivit oficialilor români.

La scurt timp după incident, Samachişă a făcut plângere împotriva poliţiştilor implicaţi, acuzându-i de manifestări violente. Procurorii au oprit ancheta în februarie 2009, ajungând la concluzia că poliţiştii nu se făceau vinovaţi de vreo infracţiune, întrucât fuseseră nevoiţi să folosească forţa pentru a-l imobiliza pe suspect.

Concluzia procurorilor s-a bazat pe declaraţiile poliţiştilor, coroborate de cele ale unor martori oculari.

Decizia a fost confirmată de instanţa de judecată, iar apelul lui Samachişă a fost respins, decizia devenind definitivă în februarie 2010.

Samachişă a reclamat la CEDO că reacţia violentă a poliţiştilor a fost nejustificată iar ancheta penală care a urmat a fost superficială şi ineficientă, nefiind identificaţi ofiţerii care l-au atacat.

Curtea a decis că a fost încălcat articolul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, ce interzice tortura şi tratamentele inumane sau degradante, şi că faptele nu au fost investigate eficient.

Reclamantul va primi de la statul român 2.400 de euro, ca prejudiciu material, şi 11.700 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, la care se adaugă 300 de euro - cheltuieli judiciare.