România poate pierde cel mai mare proiect ştiinţific pe care l-a început. Laserul de la Măgurele, un proiect unic în Europa, ar putea rămâne fără finanţarea europeană de 180 de milioane de euro din cauza constructorilor care lucrează prea încet. Şi Apele Române au dat un aviz cu întârziere, acum 6 luni. Între timp, cercetători din ţară şi străinătate au concurat pentru un post în echipa laserului gigant de la Măgurele.

Întârzierea lucrărilor cu aproape un an ridică riscuri enorme, printre care şi pierderea finanţării dacă nu se finalizează construcţia până la sfârşitul acestui an.

Vina este împărţită între avizele emise cu întârziere de către Apele Române şi constructorii şi proiectantul care a depăşit termenele asumate când au câştigat licitaţia.

Birocraţia, răspunsul antreprenorului care nu este întotdeauna prompt, răspunsul proiectantului care, de asemenea, nu este prompt. Există un risc şi trebuie să îl prevenim. Suntem în discuţii cu antreprenorul ca să ia toate măsurile ca să se recupereze întârzierile, a declarat Nicolae Zamfir, directorul proiectului ştiinţific ELI-NP Măgurele.

Constructorul a transmis Ştirilor TVR un comunicat în care precizează că refuză orice acuzaţie referitoare la faptul că ar fi cauza întârzierii acestui proiect şi că va cere un punct de vedere departamentului de PR de la Viena: "STRABAG SRL refuză orice acuzaţie referitoare la faptul că ar fi cauza întârzierii acestui proiect... Un punct de vedere va fi discutat mai întâi intern cu departamentul de PR din Viena şi nu în birourile noastre din Bucureşti".

În tot acest timp, 600 de cercetătorii din ţară şi străinătate au aplicat pentru un job la institutul de la Măgurele. Au fost aleşi deja 70 de cercetători.