Elevii de clasa a IV-a vor avea din noiembrie manuale noi pentru disciplinele Matematică, Limba engleză, Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii şi Istorie, iar pentru Geografie se aşteaptă finalizarea contestaţiei în instanţă a licitaţiei de atribuire a contractului, a anunţat joi Ministerul Educaţiei.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), instituţie organizatoare a licitaţiei privind achiziţia manualelor şcolare de clasa a IV-a, a contractat noile manuale pentru disciplinele Matematică şi Limba engleză, termenul de livrare a acestora în depozitele de carte şcolară fiind 4 noiembrie, arată Ministerul Educaţiei, care precizează că în cazul acestor manual au fost soluţionate contestaţiile formulate în instanţe.

Pentru disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii şi Istorie, CNSC a decis, în 30 septembrie, respingerea tuturor contestaţiilor. Astfel, au fost iniţiate procedurile de asigurare a manualelor în unităţile de învăţământ, în 5 octombrie au fost semnate precontractele, urmează să fie editate şi apoi selectate de către cadrele didactice, termenul estimat de livrare în şcoli fiind sfârşitul lunii noiembrie.

Versiunile digitale ale noilor manuale de Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii şi Istorie vor fi disponibile pe platforma manuale.edu.ro imediat după aprobarea acestora prin ordin de ministru, a precizat sursa citată.

În ceea ce priveşte manualele de Geografie, decizia CNSC a fost atacată în instanţă şi se află în proces de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti. După pronunţarea completului de judecată, CNSC va formula decizia finală.

Manualele pentru clasele a XI-a şi a XII-a care au fost comandate de inspectoratele şcolare vor fi transmise liceelor la sfârşitul acestei săptămâni, respectiv începutul săptămânii viitoare. În urma negocierilor dintre Ministerul Educaţiei şi edituri, contractele încheiate de inspectoratele şcolare judeţene au avut ca termen ferm de livrare în depozitele de carte şcolară data de 5 octombrie.

Potrivit Legii Educaţiei, elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat sau autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite, atât pentru învăţământul în limba română, cât şi pentru cel în limbile minorităţilor naţionale.

La începutul anului şcolar, elevii claselor a IV-a au primit manuale noi pentru şapte discipline - Limba franceză, Limba germană, Limba şi literatura română pentru clasele care studiază în limbile minorităţilor naţionale, Educaţie civică, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice şi Religie, celelalte neputând fi contractate din cauza contestării în instanţă a licitaţiilor.

Raportul Corpului de control al premierului a arătat că au fost încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a, iar directorul CNEE Cristian Mirescu, care a organizat licitaţia, a fost schimbat din funcţie, declara ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, într-un interviu pentru News.ro.

Potrivit Raportului Corpului de control al premierului, obţinut de News.ro, în perioada de derulare a procedurii de atribuire a licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a, directorul CNEE a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice.