Medicii sunt în alertă după ce spitalele şi cabinetele au fost asaltate de pacienţi. Datele arată că, în săptămâna 9-15 februarie, numărul persoanelor cu infecţii respiratorii şi cel al deceselor din cauza gripei s-a dublat, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ultima săptămână, peste 111.000 de români au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unor infecţii respiratorii acute. Numărul este cu aproape 50% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

"Activitatea gripală evoluează "cu intensitate medie", cu tendinţă de extindere regională în zona sudică (Constanţa, Bucureşti, Dâmboviţa) şi în zona de nord-est şi sud-est (Iaşi, Suceava, Neamţ, Galaţi), cu focare locale (judeţul Sibiu ) şi cu cazuri sporadice în unele judeţe, "morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul aşteptat. În intervalul 9-15 februarie, s-au înregistrat, la nivel naţional, 352 cazuri de gripă şi 29 cazuri de infecţii respiratorii acute severe", potrivit raportului publicat de CNSCBT.

Medicii ne sfătuiesc să nu ne tratăm acasă, după ureche, pentru că este vorba despre un virus periculos care poate da complicaţii, poate duce chiar la pneumonii.

De la începutul sezonului rece au fost confirmate 400 de cazuri de gripă, cele mai multe în Constanţa, Bucureşti şi Iaşi. De asemenea, cinci persoane au murit în ultima săptămână din cauza formelor severe de gripă, care au dus la complicaţii: doi bărbaţi din Timiş şi Iaşi şi trei femei din Suceava, Cluj şi Bacău. Dintre cei cinci, o singură persoană făcuse vaccinul antigripal.

Până la jumătatea lunii februarie, au fost vaccinate antigripal 474.839 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Medicii atrag atenţia că este foarte important să tratăm corespunzător gripa, dacă nu vrem să se ajungă la complicaţii.