Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, miercuri, că, în urma efectuării a două experimente, s-a constatat că strigătele persoanelor care au căzut în lacul Siutghiol puteau fi auzit de pe mal, imediat după prăbuşirea elicopterului SMURD.

"S-au făcut două experimente pentru a se stabili dacă strigătul poate fi propagat şi auzit pe malul lacului. Nu ştiu dacă s-a avut în vedere caracterul real sau nereal. Din informaţiile mele, ceea ce s-a urmărit a fost dacă există posibilitatea ca strigătul să fie auzit de pe mal, în acele condiţii", a spus Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic produs în 15 decembrie 2014, în judeţul Constanţa.

Ancheta în cazul accidentului aviatic din judeţul Constanţa este făcută de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a preluat ancheta de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Unul dintre martorii care au asistat la tragedia aviatică a înregistrat momentele de după producerea accidentului. Din filmul respectiv reiese că a avut loc o discuţie între martorul aflat pe malul lacului Siutghiol şi una dintre persoanele care se afla în apă, aceasta din urmă strigând după ajutor.

Referitor la această înregistrarea video, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a spus că nu era posibil ca strigătele de ajutor să fie auzite de la mal.

"La experimentul cu persoana în apă şi cu strigătele de ajutor, din punctul în care a căzut elicopterul, nu s-a auzit sunetul", spunea Arafat.

În acest dosar, imediat după producerea accidentului a fost începută urmărirea penale pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, iar ulterior cercetările au fost extinse şi pentru ucidere din culpă, având în vedere faptul că au decedat toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD. Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore.

Procurorii au cerut date în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD şi au dispus efectuarea unei reconstituiri, pentru stabilirea modului de propagare pe lacul Siutghiol, de la peste 300 de metri de mal, a strigătelor de ajutor ale unuia dintre membrii echipajului, acestea fiind înregistrate cu un telefon mobil.

De asemenea, anchetatorii au cerut de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale datele cu privire la traficul de voce şi apelurile telefonice de anunţare sau de semnalizare a catastrofei aviatice din 15 decembrie 2014.

Procurorii au solicitat de la Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Judeţean Constanţa toate documentele încheiate între aceste două instituţii privind predarea-primirea elicopterului, inclusiv actele din care rezultă nivelul de echipare a acestei aeronave, la momentul preluării, precum şi documentele din care rezultă modificările de echipare operate asupra aeronavei până la 15 decembrie 2014.