Ora de vară 2024. În fiecare an, primăvara se dau ceasurile înainte cu o oră. În luna martie revenim la ora de vară, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ceea ce înseamnă că dormim mai puţin cu o oră.

 

Ceasurile se dau înainte cu o oră în ultimul weekend din luna martie. Anul acesta, ziua exactă este 28 martie. Mai precis, în noaptea dintre 30 şi 31 martie 2024 ora 03:00 va deveni ora 04:00.

 

Ultimul an în care mai trecem la ora de vară?

 

Nu este exclus ca anul acesta să fie ultimul când se mai schimbă ora în ţara noastră, având în vedere decizia adoptată în urmă cu cinci ani de către Parlamentul european.

 

În anul 2019, pe 26 martie, Parlamentul European a votat pentru a nu mai schimba ora de două ori pe an. Decizia trebuia să intre în vigoare începând cu anul 2021. Totuşi, hotărârea nu se aplică obligatoriu, ci fiecare stat membru al Uniunii Europene decide pentru ce oră va opta: fie ora de iarnă, fie de vară, în funcţie de cum preferă.

Comisia Europeană a precizat că, în cazul în care vor surveni probleme, atunci se dispune o întârziere de încă un an. Ceea ce înseamnă că decizia ar putea fi luată şi în 2022, potrivit stirilekanald.ro.

 

România nu a decis momentan dacă rămânem la ora de iarnă sau revenim la ora de vară cu caracter difinitiv.

 

Efectele resimţite de organism după trecerea la ora de vară

Mulţi ar spune că o oră mai puţin de somn nu poate avea un impact atât de mare asupra organismului. Specialiştii, însă, sunt de altă părere, şi anume că oamenii ar avea nevoie de nu mai puţin de o săptămână pentru a se adapta la ora de vară.

 

În plus, persoanele care se mai confruntă şi cu anumite probleme de sănătate ar putea resimţi efectele mai serios. De exemplu, persoanele în vârstă, cele anxioase sau care suferă de depresie ar putea simţi un disconfort crescut în urma modificării.

 

Efectele negative ale trecerii la ora de vară

Studiile arată că odată cu trecerea la ora de vară creşte rata apariţiei atacurilor de cord cu până la 5% în prima săptămână, creşte rata sinuciderilor şi ar avea loc mai multe accidente de maşină din pricina oboselii. Oboseală pentru că, odată cu tranziţia, se reduce şi calitatea somnului.

 

De asemenea, mai pot surveni dureri de cap, pentru că ritmul circadian nu mai este aşa cum ar trebui, iar organismul sesizează diferenţa, chiar dacă vorbim doar despre o oră, potrivit livescience.com.

 

Recomandarea psihologului după trecerea la ora de vară

Psihologul Mihaeal Săhlean susţine că, oamenii ar trebui să se pregătească din timp pentru trecerea la ora de vară. Ideal ar fi să înceapă cu un timp înainte să se trezească cu aproximativ un sfert de oră înainte de ora la care şi-au propus.

 

„Recomandările care se fac în general pentru această trecere se fac în general înainte de a da ora şi anume şi a ne trezi cu câte 10-15 minute mai devreme în fiecare zi . Altele ar fi cât cât mai mult contact cu natură, aerul, sportul. Organismul nostru, psihicul nostru să se adapteze mult mai uşor.

 

Din punctul meu de vedere, ar fi rămânere la ora de iarnă. Ideea de a trece de la o oră la altă nu mi se pare deloc rezonabilă. Ideea de a rămâne la ora de iarnă, din punctul meu de vedere, mi se pare o varianta mai bună', susţine psihologul Mihaela Săhlean, potrivit digi24.ro.

 

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro