Românii dau pe mâncare aproape jumătate din banii câştigaţi. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică 42% din totalul cheltuielilor unei gospodării din ţara noastră se duc pe alimente. Asa se explică poate şi preţurile mai mari la noi decât în alte state europene.
 
Veniturile totale într-o gospodărie au ajuns, în cel de-al doilea trimestru din an, la aproape 2500 de lei, adică puţin peste 900 de lei de persoană. Din aceşti bani, 42% se duc pe alimente, adică în jur de 400 de lei pe lună. 
 
Restul banilor se duc pentru plata taxelor şi impozitelor - 16,8%, pentru plata facturilor de utilităţi - 15,6%, dar şi pentru transport - 7,3%. Pentru sănătate românii cheltuiesc mai puţin de 5% din venitul lor lunar, în timp ce pentru educaţie procentul este de doar 0,5%. 
 
La nivel european, situaţia este însă cu totul alta. Un polonez alocă pentru mâncare circa 92 de euro, adică 22% din venitul lunar de 380 de euro. Britanicii sunt şi mai norocoşi. Plătesc pentru mâncare 140 de euro pe lună, în timp ce salariul minim este 1.200 de euro. Şi la francezi doar 13% din venitul lunar este cheltuit pe alimente. 
 

O explicaţie ar fi că în România preţurile alimen­telor sunt aliniate celor din alte state europene, în timp ce salariile sunt chiar şi de 7 ori mai mici. Dacă taxa pe valoare adăugată ar fi redusă pentru alimenetele de bază, preţurile acestora ar urma să scadă cu până la 15%. Astfel, românii ar urma să plătească pentru mâncare doar 30% din venitul lunar.