Locuri de muncă în Danemarca. O firmă din Danemarca vrea să angajeze 100 de români care să lucreze la cules de mazăre, în localitatea Ørbæk, potrivit ofertei postată pe reţeaua europeană a locurilor de muncă Eures.

Culegătorii de mazăre vor lucra în Danemarca în perioada 20 mai – 10 septembrie 2015, cu un program de lucru de 6 zile, în medie 30-40 ore pe săptămână. Termenul limită pentru depunerea dosarelorr este 1 decembrie 2014.

Pe lângă culesul de mazăre, unii muncitori pot lucra şi ca ambalatori, şoferi de autobuz sau tractor, tâmplari sau supervizori.

Românii care vor să se angajeze la cules de mazăre în Danemarca trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, angajatorul atenţionând că este vorba despre muncă fizică grea, care se va desfăşura indiferent de condiţiile meteo. Angajatorul mai cere candidaţilor să ştie limba engleză la nivel mediu.

În ceea ce priveşte salariul, acesta va varia în funcţie de cantitatea de mazăre pe care lucrătorul reuşeşte să o strângă. Angajatul va primi în jur de 0,6 euro pentru fiecare kilogram de mazăre cules, la care se adaugă 12,5% bani de concediu. Angajatorul precizează că impozitul şi contribuţiile se vor deduce din salariu, conform legislaţiei daneze.

“Experienţa în munca agricolă constituie un avantaj. Lucrătorii trebuie să fie motivaţi şi flexibili în privinţa programului, toleranţă şi respect pentru colegii din echipă, onestitate şi responsabilitate în toate situaţiile”, se arată în anunţul angajatorului, respectiv firma Greenpeas.

Cazarea muncitorilor români ar urma să se facă în rulote cu dormitoare şi în corturi aduse de lucrători.  Ei vor avea la dispoziţie bucătărie, toalete, duşuri, maşini de spălat, televizor şi internet.

Taxa de cazare pe lucrător/pe zi este între 5 şi 8 euro, în funcţie de tipul cazării ales de lucrător.

De asemenea, muncitorul român trebuie să asigure din propriul buzunar  transportul dus – întors România – Danemarca.

Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune  însă la dispoziţia lucrătorilor un autobuz, contra unui cost de  1,5 euro pe zi de persoană.