Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), generalul inginer Marcel Opriş, a atras atenţia miercuri asupra problemelor de securitate informatică din România, adăugând că această chestiune este o responsabilitate a statului, în prisma faptului că mulţi dintre aleşi „nu au conştientizat încă importanţa siguranţei cibernetice“, relatează Mediafax.

Potrivit consilierului de stat pe probleme de securitate al prim-ministrului, Sorin Encuţescu, România s-a confruntat cu „42 de milioane de incidente de securitate informatică“, dintre care multe au vizat sistemul financiar bancar, instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale.

Dar din cauza faptului că „cei care ne reprezintă n-au conştientizat“ încă aceste probleme, preşedintele STS ar fi dispus să „distrugă tot mediul electronic al tuturor aleşilor noştri“, pentru a le demonstra „cât de util este să fii sigur“.

„Eu, dacă aş avea o putere din asta perversă sau mi-aţi asigura un mandat de imunitate, primul lucru - aş distruge tot mediul electronic tuturor aleşilor noştri. Simplu ca bună ziua. În fiecare zi îl deranjezi. Şi îi demonstrez cât de util este să fii sigur“, a declarat generalul Opriş.

Chestiunea securităţii informatice din România a fost ridicată şi de Iulian Fota, consilierul pe securitate al preşedintelui, care s-a arătat „îngrijorat de creşterea în intensitate a criminalităţii informatice“.

„Sunt deja organizaţii criminale de mare acoperire internaţională care renunţă la activităţi clasice, de tip trafic de droguri, şi se orientează pe criminalitatea cibernetică, extrem de profitabilă“, a afirmat Iulian Fota.

Marcel Opriş a oferit ca exemplu un sondaj din Suedia, în urma căruia a rezultat că sarcina de a securiza internetul revine statului.

„Statul nu poate fi absolvit de răspunderea asta“, a declarat Opriş. Problema securităţii internetului reprezintă şi un element esenţial din strategia securităţii naţionale, care necesită mai multă atenţie. În iunie, directorul adjunct al Serviciului Român de Informaţii Sibiu, Constantin Calance, a dezvăluit că mai multe instituţii şi companii naţionale, printre care Romgaz şi Transgaz, au fost în ultima perioadă ţinte ale atacurilor cibernetice.

Sursa: http://epochtimes-romania.com