Oficialii MApN au decis să modifice uniforma de vară/protocol a militarilor din Regimentul de Gardă, dar nu la croială sau design ci doar prin schimbarea culorii vestonului, din bleumarin în roşu. Astfel militarii singurei unităţi de protocol a Armatei vor putea fi văzuţi cu noua ţinută roşu-bleumarin la diverse evenimente.

Militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“ au prezentat miercuri, 16 iulie, în cadrul unei ceremonii, noua uniformă de vară/protocol. La ceremonie a fost prezent ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

„Uniforma de protocol a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, ce îmbină elemente din fondul tradiţional al marilor  ţinute  ale  perioadei  interbelice, armonios închegate într-o formă modernă, ce conferă  solemnitate şi autoritate. Garda de  Onoare, în această ţinută, are nu doar o notă oficială, fastuoasă şi ceremonială, ci şi una simbolică reprezentând  în formă vestimentară un arc peste timp, o emblemă a istoriei glorioase a poporului român şi a armatei sale. Aceasta a fost purtată prima oară la parada militară de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1990, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, şi a devenit emblematică pentru armată şi pentru statul român. La momentul introducerii noii uniforme nu a fost stabilită şi o ţinută pentru anotimpul călduros. Datorită faptului că militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“ participă în prezent la numeroase activităţi pe timp de vară, s-a făcut propunerea realizării unui model adecvat zilelor călduroase, model ce preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, aducând modificări doar din punct de vedere cromatic şi, evident, al materialului din care aceasta este confecţionată“, se arată în comunicatul remis de Ministerul Apărării Naţionale.

Uniforma de protocol a regimentului 30 de Gardă a fost concepută în 1990 şi îmbină elemente din ţinuta militară interbelică cu cele de pe timpul domniilor lui A.I. Cuza şi Carol I. Diferenţa este că timp de peste 60 de ani, în perioada Monarhiei, ţinuta unităţilor române de gardă includea căşti cu tui (de inspiraţie prusacă - pickelhaube) de ceremonie sau cu panaş, iar vestonul roşu era rezervat de obicei unităţilor de cavalerie.