Deşi nu suntem vizaţi de război în mod direct, situaţia din ce în ce mai tensionată din Ucraina îi face pe români să se întrebe dacă nu cumva, la un moment dat, vom fi implicaţi şi noi în acest conflict militar. Pentru a supravieţui unor asemenea situaţii, oamenii trebuie să ştie câteva reguli esenţiale, în special cele referitoare la hrana. Iată o listă cu alimentele cu care trebuie să te aprovizionezi.

Lista de alimente în caz de război

În contextul escaladării crizei de la graniţele României, ne putem gândi daca nu cumva, ţinând cont de caracterul imprevizibil al unui astfel de conflcit, ţara noastră va fi şi ea implicată în război. În acest caz trebuie ştiut faptul că este posibil ca o anumită perioadă de timp, mai mică sau mai mare, să nu avem acces la apă potabilă, hrană sau curent electric.

 

De aceea, autorităţile au publicat o listă cu alimentele pe care ar trebui să le procurăm din timp, astfel încât în eventualitatea unui război să le putem folosi. Listă este valabilă şi în caz de cutremur, furtună puternică, uragan, sau în cazul oricărui alt dezastru.

 

Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din Statele Unite ale Americii a emis o listă cu produsele alimentare necesare pentru oameni în situaţii de urgenţă.

 

Alimente care se consumă în maximum 6 luni: lapte praf ambalat, fructe uscate, covrigei uscaţi, chipsuri

Alimente care trebuie consumate în maximum un an sau înainte de data expirării: carne şi supă la conservă, compoturi de fructe, ghiveci de legume, cereale, unt de arahide, jeleu, dulceaţă, gemuri, bomboane tari, biscuiţi, batoane de ciocolată, nuci, seminţe, comprimate efervescente de vitamine

Alimente care pot fi consumate oricând (nu au termen de valabilitate): grâu, ulei vegetal, mălai, boabe de soia, cafea, ceai, sare, sucuri, orez alb, bulion, paste, glucoză.

Ce provizii trebuie să ai în cămară

Este bine de ştiut faptul că proviziile de alimente ar trebui făcute pe o perioadă de cel puţin o lună, cu toate că este puţin probabil ca magazinele să rămână mai mult de 2 săptămâni neaprovizionate într-o situaţie de urgenţă.

 

În plus, la asigurarea stocului de alimente ar trebui să ţineţi cont şi de preferinţele alimentare ale fiecărui membru al familiei. Dacă un aliment este plăcut, acest lucru va ridica moralul şi va conferi un sentiment de siguranţă. Sunt de preferat alimentele bogate caloric, dar şi nutriţional, care nu necesită refrigerare sau preparare termică.

 

De asemena, trebuie luat în considerare şi alimentele care provoacă alergii, iar în cazul bebeluşilor sunt indicate formulele de lapte. Pentru bătrâni cu sistem imunitar fragil sunt indicate conservele cu carne sau supă.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro