Specialiştii din domeniul Sănătăţii studiază intens noua variantă a coronavirusului, Omicron, care a generat cel de-al patrulea val al pandemiei. Dincolo de efectele sale asupra organismului, aceştia au descoperit cât rezistă Omicron pe suprafeţe şi pe piele, spre deosebire de tulpinile anterioare. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzii neaşteptate.

 

Cât timp rezistă Omicron pe suprafeţe şi piele. Ce spun specialiştii

Este cunoscut deja faptul că tulpina care a dus la izbucnirea unui noul val de Covid-19 are o contagiozitate mai ridicată decât cele de până acum. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă şi-au dorit să afle cât timp rezistă Omicron pe suprafeţe şi piele, astfel încât să poată recalibra măsurile de prevenire a infectărilor.

 

Conform specialiştilor, Omicron supravieţuieşte mai mult decât versiunile Alpha, Beta sau Delta. Japonezii au întocmit o serie de teste pentru a trage aceste concluzii, explicând că noua tulpină este cu mult mai rezistentă şi stabilă în mediu.

 

Timpul mediu de supravieţuire a noii tulpini

 

Astfel, în cazul suprafeţelor din plastic, timpii medii de supravieţuire a tulpinii originale şi a variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114,0 ore, faţă de 193,5 ore pentru Omicron, conform raportărilor cercetătorilor potrivit Reuters.

 

Când vine vorba despre pielea cadavrelor, timpul mediu de supravieţuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru varianta Omicron. Totodată, studiile au arătat că, la nivelul pielii, toate variantele au fost complet inactivate după 15 secunde de expunere la dezinfectanţi pentru mâini pe bază de alcool.

 

„Prin urmare, este recomandat ca practicile actuale de control al infecţiilor (igiena mâinilor) să utilizeze dezinfectanţi, aşa cum propune OMS”, conchid cercetătorii.

 

Care sunt simptomele persoanelor infectate cu Omicron

La fel ca în majoritatea infectărilor anterioare, principalele simptome ale Covid-19 se aseamănă cu cele ale unei răceli comune. Totuşi, în funcţie de fiecare organism, acestea pot varia, unii pacienţi ajungând să treacă printr-o experienţă ce necesită spitalizare. În cazul Omicron, rinoreea, durerea în gât şi congestia nazală sunt principalele simptome.

 

Tusea este mai uşoară decât în variantele anterioare, dacă există vreo tuse, iar febra pare să fie mai puţin frecventă, explică Dr. John Vanchiere, directorul asociat Centrului pentru Ameninţări Virale Emergente de la LSU Health Shreveport.

 

Conform informaţiilor din Marea Britanie, Omicron este mai puţin severă decât Delta şi se remarcă prin nas înfundat, durere de cap, oboseală, strănut şi durere în gât. Totodată, perioada de incubaţie este mai scurtă, primele simptome apărând la scurt timp după ce intri în contact cu virusul. De asemenea, pierderea mirosului şi a gustului nu mai este comună infecţiilor cu Omicron. În acelaşi timp, alte trei simptome distincte însoţesc boala cauzată de Omicron: greaţa, transpiraţiile nocturne şi durerile de spate.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro