Remorcherele au fost trimise la nord de Portul Suez pentru a ajuta la operaţiunea de împingere a vasului de 400 de metri lungime şi 59 de metri lăţime, dar este posibil ca acesta să rămână blocat timp de zile întregi.

 

Nava Ever Given, înregistrată în Panama, a fost construită în 2018 de către o companie taiwaneză de transport şi pornise din China către Rotterdam, cel mai scurt traseu maritim între Asia şi Europa fiind prin canalul ce leagă Marea Roşie de Mediterană.

 

Compania constructoare Evergreen Marine suspectează că nava “a fost lovită de un vânt puternic, astfel încât direcţia carenei a fost deviată.” Aceasta a eşuat şi a rămas blocată de-a lungul canalului, oprind circulaţia altor vase comerciale.

 

Dr. Sal Mercogliano, istoric marin din SUA, a declarat pentru BBC că un astfel de incident este rar, dar că ar putea avea “ramificaţii grave pentru comerţul global”. Dacă echipajele nu vor reuşi să elibereze nava, vor fi nevoite să descarce marfa. De asemeni, ar putea dura zile întregi pentru a înlătura nisipul din zonele unde nava s-a împotmolit, au mai spus autorităţile.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro