În Canada, vaccinarea se face în baza unui cod strict care enumeră categoriile de vârstă care se pot programa şi în ce perioadă.

Un sfert din vaccinurile administrate până acum a ajuns la persoanele de peste 65 de ani;

În primele două luni de campanie, peste 170.000 de “esenţiali” au fost imunizaţi;

România are cea mai mare pondere din UE de persoane vaccinate care nu îndeplinesc criteriile legate de vârstă (peste 65 de ani) sau de boală cronică;

Care sunt condiţiile pentru vaccinare şi cum se fac programările în mai multe state occidentale;

În Elveţia, toate persoanele de peste 75 de ani au fost imunizate;

Autorităţile din România se laudă de câte ori au ocazia cu succesul campaniei de vaccinare, anunţând pe ce locuri fruntaşe se află ţara noastră în competiţia globală pentru imunizarea populaţiei împotriva Covid-19.

Realitatea e un pic diferită. Campania de vaccinare a început în data de 27 decembrie 2020, iar până în ziua de 24 februarie fuseseră vaccinate 855.097 de persoane.

 

Din acest total, doar 223.427 de persoane cu vârsta peste 65 de ani au primit cel puţin o doză de vaccin, deşi mortalitatea celor infectaţi este de 84% exact în această categorie de vârstă.

 

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse şi servicii de care afacerea ta are nevoie. Obţine oferta AICI!

“În ceea ce priveşte etapa a doua de vaccinare, din 15 ianuarie au fost vaccinate 655.605 persoane. Defalcat, pe categorii de persoane vulnerabile, vorbim de persoane cu boli cronice – 223.633 de persoane; persoane peste 65 de ani – 223.427…”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

 

Există multă nemulţumire în rândul opiniei publice cu privire la modul în care se fac programările şi la faptul că se vaccinează pe “pile”.

Din 15 ianuarie şi până acum au fost vaccinate pe post de “lucrători esenţiali” 178.225 de persoane, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă. Aici intră angajaţi ai Guvernului şi ai agenţiilor guvernamentale, parlamentari, membrii ai administraţiei locale, şefi de instituţii publice, dar şi mulţi funcţionari care în perioada pandemiei au lucrat de acasă.

 

De asemenea, mulţi “piloşi” au fost vaccinaţi ca “bolnavi cronici”, pentru că nu există criterii clare în ce priveşte programarea pentru această categorie, ajungându-se în situaţia ca multe persoane cu adevărat bolnave cronic, care fac parte din programele naţionale de medicaţie şi tratament, să nu se poată programa şi vaccina.

 

Pentru a arăta cât de relativ e procesul de vaccinare din România, e important să fie prezentate câteva modalităţi de vaccinare din alte state.

În cele mai multe state civilizate, vaccinarea se face exclusiv pe criteriul de vârstă şi de persoane care au afecţiuni cronice.

 

Cum au ajuns mulţi germani să refuze AstraZeneca, deşi britanicii l-au administrat masiv Interviu video

Aproape 4.000 de români au făcut Covid după prima doză de vaccin si peste 400 după rapel

Valeriu Gheorghiţă: În aprilie, România ar putea primi primele doze de vaccin de la Johnson & Johnson

Nu există prevederi legate de angajaţii guvernamentali, iar atunci când e vorba de lucrători esenţiali, există o listă clară cu profesiile care se califică în această categorie.

 

Şefii de instituţii sau administratorii companiilor nu pot face programări în masă şi, în general, reprezentanţii guvernului anunţă cetăţenii prin email, sms sau scrisori clasice în care e trecută data şi centrul la care sunt programaţi pentru vaccinare.

 

România este ţara din Uniunea Europeană care are cea mai mare pondere de persoane vaccinate care nu fac parte din categoria persoanelor în vârstă sau nu sunt bolnavi cronici.

Suntem pe locul 6 în Uniunea Europeană la număr de vaccinuri inoculate, dar în niciunul din statele aflate în faţa noastră nu a început vaccinarea “angajaţilor esenţiali”.

 

Elveţia, Cantonul Geneva

În această ţară, fiecare canton a dezvoltat propriul sistem de comunicare şi programare a populaţiei pentru vaccinare. E interesant că în acest canton se foloseşte o “platformă online de programare”, dar aici se opresc asemănările cu România.

 

Prima persoană vaccinată în Elveţia a fost în data de 11 ianuarie 2021, iar zilele trecute, autorităţile medicale au anunţat că au imunizat toate persoanele peste 75 de ani care au dorit să se vaccineze – Foto: Hepta.ro

În Geneva, Elveţia, primele persoane vaccinate sunt cele cu vârsta peste 75 de ani.

 

“Zilele acestea, autorităţile au anunţat că au terminat de vaccinat persoanele din această grupă de vârstă”, a declarat pentru SpotMedia.ro Adriana Crăciun, manager într-o organizaţie umanitară şi care locuieşte de mai mulţi ani în Elveţia împreună cu familia.

 

O altă categorie de persoane vaccinate în prima etapă este cea a “adulţilor cu grad înalt de vulnerabilitate a stării de sănătate, indiferent de vârstă”. Afecţiunile sunt listate într-un document al Biroului Federal pentru Sănătate Publică, iar persoana respectivă trebuie să obţină un “certificat pentru vaccinare” eliberat de un medic specialist.

 

“Acest certificat este obligatoriu şi poate fi obţinut fără programare, prin simpla anunţare telefonică a medicului. Poate fi predat unei rude sau trimis direct persoanei în cauză, prin poştă sau e-mail. Persoanele care se înregistrează pentru vaccinare trebuie să aibă acest certificat  şi să îl prezinte la centrul de vaccinare”, se arată în procedura autorităţilor elveţiene.

 

A treia categorie de persoane vaccinate în prima etapă este cea a personalului medical care vine în contact cu persoanele “cu mare risc de infectare”.

 

“Conform Biroului Federal pentru Sănătate Publică, e vorba de personalul care lucrează în căminele de bătrâni pentru vârstnici (inclusiv membrii de sprijin ai apărării civile, serviciului public şi personalului militar angajat momentan să lucreze în aceste case) şi în spitale (unităţi de terapie intensivă şi îngrijire intermediară, servicii pentru pacienţii cu COVID-19 şi servicii de urgenţă)”, se arată în regulamentul elveţian.

 

În faza a doua de vaccinare, regulamentul prevede imunizarea persoanelor peste 65 de ani şi a întregului personal sanitar. Niciun cuvânt despre “speciali” şi “esenţiali”.

Canada, Regiunea British Columbia

Şi în acest stat, fiind unul federal, fiecare regiune a dezvoltat propriul sistem de vaccinare. În linii mari, seamănă unul cu celălalt.

 

Cele patru faze de vaccinare din regiunea British Columbia, Canada. Fiecare fază are prevăzută o perioadă de realizare – Sursa: Guvern British Columbia

Interesat e faptul că autorităţile din British Columbia îşi fundamentează criteriile de vaccinare pe unele etice.

 

“British Columbia s-a angajat să adopte o abordare etică a fazelor de imunizare. Vaccinul COVID-19 va fi distribuit în mod echitabil şi etic persoanelor din regiune, urmând normele etice naţionale şi Codul de luare a deciziilor etice COVID-19”, se arată în documentul autorităţilor canadiene.

 

În British Columbia sunt patru faze de imunizare şi două etape. În prima etapă va fi vaccinată populaţia cu grad înalt de risc, care se află în faza unu şi doi, iar în a doua etapă va fi vaccinată populaţia generală care se află în faza trei şi faza patru.

 

Faza 1:

Locuitorii şi personalul instituţiilor de îngrijire pe termen lung (case pentru persoane în vârstă, centre pentru copii etc.);

Persoanele evaluate pentru şi care aşteaptă îngrijirea pe termen lung;

Rezidenţi şi personalul reşedinţelor asistate medical;

Vizitatori esenţiali la instituţiile de îngrijire pe termen lung şi la reşedinţele asistate medical;

Lucrători din domeniul sănătăţii din spitale care pot oferi îngrijire pacienţilor cu COVID-19 în unităţi de terapie intensivă, secţii de urgenţă, paramedici, unităţi medicale şi unităţi chirurgicale;

Comunităţi indigene izolate şi izolate;

Faza 2:

Persoane în vârstă de 80 de ani şi peste care nu sunt imunizaţi în faza 1;

Persoane în vârstă indigene (Primele Naţiuni, Métis şi Inuit) cu vârsta peste 65 de ani, vârstnici şi alte comunităţi indigene neimunizate în faza 1;

Personalul spitalului, medicii generalişti din comunitate (medici de familie) şi specialiştii medicali neimunizaţi în faza 1;

Populaţiile vulnerabile care trăiesc şi lucrează în anumite zone adunate;

Personal în serviciile de asistenţă medicală la domiciliu şi asistenţă medicală pentru vârstnici;

Faza 3:

Toate persoanele cu vârsta între 60 şi 79 de ani;

Faza 4:

Toate persoanele cu vârsta între 18 şi 59 de ani;

 

OBS. Vaccinarea pe criterii de vârstă e realizată în intervale de 5 ani. De exemplu, persoanele cu vârsta între 75 şi 79 de ani vor fi imunizate în perioada 1 aprilie – 2 mai.

Vaccinarea se încheie în data de 2 septembrie 2021. Nu există niciun criteriu de vaccinare pentru “esenţiali”.

 

“În Canada, procesul de vaccinare e întârziat din cauza faptului că SUA au rechiziţionat toată producţia de vaccin Pfizer realizată pe teritoriul american, iar Canada n-a mai primit vaccinul contractat, iar foarte multă lume e supărată din această cauză”, a declarat pentru SpotMedia Ada Bucur, artist fotograf şi designer, care locuieşte de patru ani în Vancouver, British Columbia, Canada.

 

“În afara acestei întârzieri, întregul proces de vaccinare e bine organizat şi etic, iar autorităţile speră ca până în luna septembrie toată lumea să fie vaccinată”, a mai declarat Ada Bucur.

 

Suedia

În această ţară nordică, vaccinarea se face tot pe criterii de vârstă şi vulnerabilitate provocată de boli cronice.

 

Suedia are patru faze de vaccinare.

În prima fază sunt vaccinate “persoanele care locuiesc în case de îngrijire a vârstnicilor sau care beneficiază de îngrijire la domiciliu, precum şi lucrătorii din domeniul asistenţei medicale care au un contact strâns cu persoanele vulnerabile şi cu alţi adulţi care împart o gospodărie cu persoanele care primesc îngrijire la domiciliu”, se arată în regulamentul publicat de autorităţile medicale.

 

În faza a doua sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani şi apoi toţi bolnavii cronici peste 18 ani. Iar în faza a patra, restul populaţiei.

 

Trebuie remarcat că nici în Suedia nu există nicio referire la “lucrători esenţiali”, la angajaţi ai Guvernului sau oameni politici. Singurele criterii folosite pentru vaccinare sunt cele legate de vârstă şi starea de sănătate.

Marea Britanie

În Marea Britanie, au fost vaccinate peste 17 milioane de persoane până acum. Procesul de vaccinare are trei faze bazate, la fel, pe criterii de vârstă şi de afecţiuni cronice.

În prima fază au fost vaccinate persoanele peste 70 de ani, personalul medical şi bolnavii cronici sub 70 de ani.

În a doua fază de vaccinare, sunt imunizate persoanele cu vârsta între 50 şi 69 de ani, iar în ultima, restul populaţiei.

Răzvan Cherecheş: Vaccinaţi-vă acum cu AstraZeneca! Nu aşteptaţi până când vor fi disponibile serurile Pfizer sau Moderna

Românii vor să se vaccineze, dar n-au cu ce. Abia în luna mai, persoanele în vârstă ar putea fi imunizate

Uniunea Europeană a pierdut cursa pentru vaccin. Cum s-a ajuns aici şi cât va dura criza

Pompierii, militarii, profesorii şi alţi lucrători esenţiali pot fi vaccinaţi în faza a doua în funcţie de situaţia epidemiologică şi numărul persoanelor internate.

 

În Marea Britanie, autorităţile medicale anunţă fiecare cetăţean când se poate înscrie pentru vaccinare. Din clipa în care a devenit eligibil, se poate programa online sau se poate duce direct la un centru de vaccinare sau farmacie, unde se poate programa.

 

În toate ţările din Uniunea Europeană, în Canada şi în Marea Britanie e criză de vaccin, dar sunt puţine ţări în care persoanele în vârstă şi bolnavii cronici să fi fost sacrificaţi în favoarea celor din sistemul birocratic. Aceasta e o mare nemulţumire despre care reprezentanţii Executivului şi coordonatorii campaniei de vaccinare evită să vorbească.

 

 

 

 

Sursa: www.spotmedia.ro