Publicaţia britanică a aflat că în raportul anual de autoevaluare, Italia trimitea către OMS în 4 februarie 2020 o informare privind nivelul său maxim de pregătire generală de a răspunde la o urgenţă de sănătate publică, deşi ţara nu şi-a mai actualizat planul naţional de pandemie din 2006. Totuşi, în raport se arată că „mecanismul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă din sectorul sănătăţii şi sistemul de gestionare a incidentelor legate de un centru naţional de operaţiuni de urgenţă au fost testate şi actualizate periodic”.

 

Acum procurorii italieni desfăşoară o investigaţie legată de răspunsul autorităţilor după declanşarea pandemiei, inclusiv asupra rapoartelor false privind pregătirea din perioada anterioară apariţiei coronavirusului.

 

Într-o analiză întocmită de Pier Paolo Lunelli, un general de armată pensionat, 60 din 70 de răspunsuri furnizate de Italia către OMS au fost considerate “nefondate”. Lunelli a scris în raportul său, transmis procurorilor, că documentul “constituie un castel de probe care atestă nivelul de nepregătire cu care s-a abordat situaţia de urgenţă pentru coronavirus.”

 

Prima transmisie locală a coronavirusului din Italia a fost confirmată pe 21 februarie în oraşul Codogno din Lombardia, iar două zile mai târziu a izbucnit un focar în spitalul oraşului bergamez Alzano Lombardo. Dar, spre deosebire de Codogno, care a fost imediat pus în carantină împreună cu alte nouă oraşe din Lombardia şi unul în Veneto, spitalul Alzano Lombardo a fost redeschis la câteva ore după constatarea focarului, în timp ce provincia Bergamo a intrat în carantină abia două săptămâni mai târziu, odată cu întreaga regiune Lombardia.

 

“I-am minţit pe cetăţenii italieni susţinând că suntem pregătiţi“, a adăugat Lunelli. “Mai rău, am încercat să înşelăm chiar şi OMS, UE şi ţările europene declarând că deţinem capacităţi pe care nu le aveam”.

 

Publicaţia britanică mai arată că neactualizarea planului naţional de pandemie ar fi putut contribui decisiv la modul dezastruos în care Italia a răspuns în primul val, şi în care ţara a înregistrat cel puţin 10 mii de decese, din cauza numărului mare de infectări, a aglomerării spitalelor şi a colapsului general al sistemului de sănătate publică.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro