În tentativa de a stopa creşterea numărului cazurilor de Covid-19, începând de joi, 22 octombrie, regiunea Lombardia a decretat restricţii de circulaţie în timpul nopţii şi cere limitarea călătoriilor în întreaga regiune.

 

Ordonanţa care a fost semnată marţi de ministrul sănătăţii, Roberto Speranza şi de preşedintele regiunii, Attilio Fontana prevede ca în intervalul de timp cuprins între orele 23.00 şi ora 5.00 dimineaţa, pot fi efectuate deplasări doar pentru necesităţi de muncă dovedite, situaţii de necesitate, de urgenţă, sau din motive de sănătate. Ordonanţa va fi în vigoare până la data de 13 noiembrie.

 

Declaraţii pe proprie răspundere şi amenzi

 

Ordonanţa emisă de regiunea Lombardia prevede revenirea sistemului declaraţiilor pe propria răspundere. În al doilea paragraf al articolului unu se menţionează că „existenţa situaţiilor care permit posibilitatea deplasării revin persoanei în cauză, care trebuie să completeze şi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere”. Nerespectarea măsurilor prevăzută de ordonanţă se pedepseşte cu sancţiuni cuprinse între 400 şi 3.000 de euro.

 

Primarul Sala: există riscul ca pandemia să aibă un efect devastator

„Noi suntem aici pentru a încerca să găsim soluţii, pentru că dacă pandemia izbucneşte într-un oraş mare, efectul este unul devastator”, precizează primarul oraşului Milano, Giuseppe Sala, într-un interviu în care vorbeşte despre creşterea numărului de cazuri în oraş şi în provincie.

 

Apelul adresat vârstnicilor: rămâneţi acasă

 

Vorbind în continuare despre creşterea infecţiilor, a internărilor şi a numărului paturilor ocupate la secţiile de terapie intensivă, Giuseppe Sala explică: „Este un fapt generalizat, însă în unele zone, cum ar fi zona metropolitană din Milano este mai grav, în timp ce în altele, cum ar fi cazul a trei provincii: Brescia, Bergamo, Cremona, situaţia e mai puţin gravă. Iar motivul acestui decalaj e simplu de înţeles: pur şi simplu locuitorii acestor provincii au plătit deja un preţ foarte mare în lunile martie şi aprilie, şi practic, s-a dezvoltat un fel de imunitate. Milano, în schimb, nu a plătit acest preţ.

 

Profesorul Remuzzi – continuă primarul din Milano – cu care am vorbit cu puţin timp în urmă, îmi spune că până în prezent, din cele 36.000 de decese pe care le-am avut în Italia din cauza Covid, 33.000 au fost persoane cu vârste peste 65 de ani. Este adevărat că acum infecţiile îi afectează şi pe cei mai tineri, însă categoria vârstnicilor este cea mai delicată. Motiv pentru care lansez o dublă invitaţie, una pentru noi toţi, care trebuie să ne protejăm vârstnicii. Cea de-a doua le-o adresez lor: staţi acasă, este un lucru vital în acest moment”.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro