Infecţia cu virusul hepatic C se transmite prin sânge sau prin contact sexual neprotejat. Medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă a vorbit la Antena 3 despre cum ne putem proteja de această infecţie, dar şi care sunt simptomele. Din păcate, pacienţii se adresează medicului când boala este deja destul de avansată.

 

Cum se transmite hepatita C

 

'Infecţia cu virusul hepatitei C se transmite pe cale parenterală, asta însemnând contact cu produse biologice, cu potenţial de infecţiozitate, cum ar fi sânge sau derivate de sânge, cum ar fi secreţii cervico-vaginale, lichid seminal. De asemenea, se poate transmite pe cale verticală, mult mai rar, de la mamă la nou născut, în momentul naşterii.

 

Cu alte cuvinte, căile principale de transmitere sunt: prin consumul de droguri cu administrare intravenoasă, printr-o serie de proceduri care presupun leziuni la nivelul tegumentului sau mucoase (tatuaje, piercing), o serie de proceduri medicale chirurgicale sângerânde. De asemenea, la persoanele care au activităţi sexuale la risc, un comportament la risc fără utilizarea prezervativului', spune medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă.

 

'Este o particularitate a virusului hepatitic C de a evolua parţial asimptomatic chiar şi în timpul fazei acute de infecţie. Din acest motiv o mare parte din pacienţi nu sunt diagnosticaţi în etapa de infecţie acută şi sunt diagnosticaţi uneori în faza cronică sau chiar în faze mult mai cronice, cu fibroze avansate, ciroză hepatică şi chiar complicaţii ale cirozei, în etapa în care au dezvoltat carcinom hepatocelular', a adăugat medicul.

 

Oboseala, cel mai frecvent simptom al hepatitei

Cel mai frecvent simptom în cazul hepatitei C este oboseala. În faza acută, pacienţii se pot confrunta, de asemenea, cu instalarea icterului, dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare.

 

În etapele cronice ale hepatitei C apar o serie de simptome extra-hepatice, cum ar fi vasculita, erupţii la nivelul tegumentelor, inflamaţii articulare, afectarea renală sau creşterea riscului de diabet.

 

 

 

Sursa: www.viva.ro