Germania, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, va propune miercuri celorlalte state membre armonizarea restricţiilor de călătorie decise de statele membre din cauza pandemiei de COVID-19.

Propunerea va fi făcută în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE, care are loc miercuri la Bruxelles.

„Un răspuns coerent este crucial pentru evitarea unei abordări fragmentate, cum am văzut la începutul anului acesta, şi pentru păstrarea integrităţii spaţiului Schengen”, menţionează preşedinţia germană a Consiliului UE în propunerea sa.

„Hartă sanitară” comună. Germania vrea să fie folosite aceleaşi criterii

Documentul consultat de AFP propune o abordare comună privind datele legate de pandemia de COVID-19, criteriile de risc, evaluarea şi ierarhizarea zonelor de risc.

Este sugerat şi un cadru comun pentru măsurile privind zonele de risc şi restricţiile impuse deplasărilor, cu „o atenţie specială pentru regiunile frontaliere”.

Proiectul propune de asemenea folosirea aceloraşi date epidemiologice, cantitative şi calitative, cu obiectivul realizării unei „hărţi” sanitare comune.

Este remarcat faptul că în prezent Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) furnizează periodic date, dar acestea sunt folosite diferit de statele UE, unele privilegiind datele naţionale, iar altele pe cele regionale.

Riscul epidemiologic, stabilit după o „analiză comună”

Propunerea germană sugerează şi o „analiză comună” a riscului epidemiologic (rata de incidenţă, de depistare, spitalizările) şi o „declaraţie comună” privind zonele de risc, respectiv ierarhizarea şi frecvenţa actualizării acestora. În cazul acestor zone, textul preşedinţiei germane a Consiliului UE constată că evaluarea şi ierarhizarea lor poate varia considerabil de la o ţară la alta, cu o plasare în două sau trei categorii (verde, galbenă, roşie), mai mult sau mai puţin cunoscută.

Germania doreşte astfel să uniformizeze comunicarea asupra restricţiilor de deplasare decise de statele membre, instituite uneori fără ca ţările vizate să fi fost informate în prealabil.

Vineri, de pildă, Ungaria a anunţat că îşi va închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie pentru a limita creşterea numărului infectărilor cu noul coronavirus, iar ungurii care se întorc în ţară din străinătate vor trebui să intre în carantină. Anunţul a luat prin surprindere autorităţile române şi l-a făcut pe preşedintele francez Emmanuel Macron să avertizeze că o reînchidere a graniţelor Europei ar fi contraproductivă. Ministrul de externe Bogdan Aurescu şi cel de interne, Marcel Vela, au vorbit apoi cu omologii lor din Ungaria şi au convenit să menţină deschise 12 puncte de frontieră pentru tranzit.

La reuniunea de miercuri, preşedinţia germană a Consiliului UE are ca obiectiv să identifice „aspectele” propunerii sale, care ar putea conduce la „o coordonare mai strânsă” între statele membre.