Sute de peşteri străbat munţii Apuseni, dar multe dintre ele nu pot fi încă vizitate. Două dintre cele mai frumoase peşteri din zonă au reintrat recent în circuitul turistic după ce au fost amenjate: Peştera de la Farcu şi Peştera Meziad. În timp ce peştera de la Farcu atrage turiştii pentru cristalele de calcit care se găsesc doar în două grote din întreaga lume, Peştera de la Meziad impresionează prin dimensiunile sale impunătoare.

În inima munţilor Apuseni, aproape de localitatea Meziad, după una dintre şerpuirile drumului forestier se deschide brusc o boltă uriaşă de piatră. Peştera Meziad datează de peste zece milioane de ani. Aici au fost descoperite şi urme ale omului preistoric. Peştera păstrează încă urme fascinante ale vieţii în cavernă.

„Imensitatea galeriilor ca asta o scoate în evidenţă şi trecerea dintr-o parte în alta, e un pod natural, ceea ce e foarte interesant”, spune Dorel Mihoc, ghidul peşterii Meziad.

„Din 2000 încoace s-au mai descoperit galerii noi. Lungimea totală era aproape cinci kilometri şi s-a mai descoperit un kilometru şi ceva, de galerie, în plus”, adaugă el.

Nivelul inferior al peşterii este inaccesibil, însă specialiiştii spun că parterul a fost locuit încă din paleolitic. În câteva galerii suspendate s-au găsit oasele unei specii de urs ce a trăit în această zonă în urmă cu 10.000 de ani.

„Avem mai multe scurgeri parietale, formaţiuni care s-au format scurgându-se pe perete. Au găuri în interior, deci sunt poroase şi în momentul în care sunt lovite scot diferite sunete”, explică ghidul.

Sala mare sau sala liliecilor, cum a fost numită, este unul dintre locurile unde se adăpostesc coloniile de lilieci. În această perioadă a anului, liliecii sunt în hibernare şi sunt ascunşi în sălile din spate.

La 18 kilometri distanţă de Meziad se află Peştera Farcu.

„Este o peşteră tip geodă, adică nu are intrare naturală, a fost descoperită întâmplător de către minerii care lucrau în mină pentru a extrage minereul de bauxită”, spune Valentina Duma, ghidul peşterii Farcu.

„În această peşteră s-au format cristalele de calcit, iar unde se formează aceste cristale e o foarte mare încărcătură energetică pozitivă”, adaugă ea.

„În lume sunt două peşteri amenajate de acest fel, cu cristale de calcit. Cealaltă se află în Africa de Sud şi aceasta, care a fost amenjată în urmă cu un an de zile,” explică ghidul.

150.000 de ani le-au trebuit acestor cristale să prindă viaţă. Însă specialiştii spun că e de ajuns o singură atingere şi evoluţia lor se opreşte.

Se estimează că Peştera de la Farcu are aproape trei milioane de ani vechime.