Românii care se duc în Grecia cu maşina au întâmpinat deja prima problemă: ajunşi la vama Kulata, au constatat că aceasta este blocată. Autorităţile elene permit accesul din Bulgaria spre Grecia prin acest punct de trecere a frontierei şi le închid pe celelalte.

 

Ionel Costaş, un român care se întoarce în ţară din vacanţă, a trecut prin vama Kulata şi a surprins imaginile cu cozile kilometrice.

 

„Noi abia am intrat din Grecia în Bulgaria, ne întoarcem din concediu, de aceea am putut filma coada care se îndreaptă spre Grecia. Sunt foarte multe maşini şi de Bulgaria şi de România, sunt copii, mame care-şi plimbă copiii pe marginea autostrăzii. Filmarea nu este completă, coada e mai lungă decât este în filmare. Cred că cel puţin 5 kilometri”, a spus turistul român, la Digi24.

 

Bărbatul a adăugat că situaţia a fost mai simplă pentru el şi familia lui: „Noi am intrat foarte uşor. La intrarea în Bulgaria ni s-a luat temperatura, apoi în Grecia s-au uitat doar la buletine, paşapoarte, a fost foarte uşor”.

 

„Noi am fost în sudul Greciei, sunt foarte puţine cazuri acolo, lumea e destul relaxată. În supermarketuri, la început ne-am dus cu măşti, se uitau la noi ca la extratereştri. Doar vânzătorii purtau măşti. Restaurantele sunt aproape goale, mai mult la terase. Piscine sau locuri de distracţie, închise. În orice caz, nu erau prea mulţi turişti”, a mai spus Ionel Costaş.

 

Românii care vor să intre cu maşina în Grecia, în perioada 1 - 15 iulie, pot trece numai prin punctul frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas. Măsura a fost impusă pentru ca cei care tranzitează vama să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form), astfel încât să se asigure evidenţa celor care se deplasează în această ţară.

 

Ministerul Afacerilor Externe a menţionat că autorităţile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

 

Numerele de telefon la care puteţi suna dacă aveţi probleme în Grecia

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

 

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro