Pandemia de coronavirus îşi face tot mai simţită prezenţa şi tot mai multe state recurg la măsuri extreme, nemaiîntâlnite până acum la o asemenea scară: restricţii de circulaţie, închiderea graniţelor, închiderea şcolilor şi a altor locuri publice. Oamenii sunt rugaţi insistent să stea în case, să revină în celula propriei familii. Regiuni întregi trag obloanele, intră în carantină şi lumea pare că se închide, după ce tehnologia ultimilor ani tocmai arătase cât de uşor a devenit să umbli prin satul planetar.

 

Prima grijă a fiecărui stat este protejarea cetăţenilor şi limitarea riscului ca sistemul de sănătate să fie total copleşit. O a doua grijă este economia şi perspectiva unei crize devastatoare. O evoluţie pe care puţini ar fi prevăzut-o în urmă cu câteva luni.

 

După ce, vineri şi sâmbătă, multe ţări UE au anunţat restricţii şi măsuri, în condiţiile în care focarul pandemiei s-a mutat în Europa, iar Italia este greu pusă la încercare, duminică şi alte ţări, nu numai din Europa, au recurs la decizii radicale. 

 

Cehia

Republica Cehă a întărit duminică restricţiile pentru combaterea epidemiei de coronavirus, interzicând deplasările, cu excepţia locurilor de muncă, cumpărăturilor esenţiale şi altor activităţi necesare, până la 24 martie.

 

Premierul Andrej Babis a declarat că noile măsuri sunt în vigoare de duminică la miezul nopţii, adăugând că guvernul a recomandat ca cei care pot să lucreze de acasă sau să îşi ia concediu.

 

Ţara cu 10,7 milioane de locuitori a confirmat 253 de cazuri de îmbolnăvire fără niciun deces până acum.

 

Noile restricţiile vin la o zi după ce guvernul a dispus închiderea majorităţii magazinelor şi restaurantelor timp de cel puţin 10 zile. Alte măsuri includ interzicerea a aproape tuturor călătoriilor internaţionale începând din 16 martie şi închiderea şcolilor.

 

Slovacia

Slovacia a decretat stare de urgenţă duminică pentru a stăvili extinderea pandemiei de coronavirus şi a ordonat totodată închiderea tuturor centrelor comerciale, cu excepţia magazinelor alimentare, farmaciilor, băncilor, benzinăriilor şi oficiilor poştale, începând de luni, de la ora locală 06:00, a anunţat premierul Peter Pellegrini.

 

Şeful guvernului de la Bratislava a menţionat că executivul îşi va reuni luni comitetul de criză pentru a discuta şi alte măsuri, inclusiv demersuri pentru a uşura impactul crizei asupra economiei.

 

El a adăugat că este „foarte probabil” ca Volkswagen să oprească producţia la fabrica de automobile din apropiere de Bratislava, începând de luni sau în următoarele câteva zile.

 

Slovacia a raportat duminică 61 de cazuri confirmate de coronavirus, cu 17 mai mult decât în ziua precedentă. Până acum, în această ţară nu s-a înregistrat niciun deces.

 

Slovenia

Slovenia îşi va închide traficul aerian începând de marţi, în încercarea de a reduce răspândirea coronavirusului, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului Jelko Kacin.

 

„Anunţăm acest lucru (închiderea traficului aerian) în avans pentru a spune oamenilor care au în vedere utilizarea biletelor lor de avion că nu ar trebui să facă asta pentru că nu vor putea să revină în Slovenia”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

 

Până în prezent, Slovenia are confirmate 219 cazuri de coronavirus. Un bărbat a murit, în timp ce trei persoane sunt în stare critică.

 

De luni, toate barurile, restaurantele, sălile de sport, saloanele de coafură, cinematografele şi majoritatea magazinelor vor fi închise. Magazinele alimentare vor rămâne deschise, dar vor primi doar un număr limitat de clienţi la un moment dat, a comunicat de asemenea guvernul. Toate mijloacele de transport în comun din ţară vor fi oprite.

 

Zilele trecute, Slovenia a anulat legăturile cu trenul şi autobuzul cu Italia vecină şi a limitat traficul de marfă din această ţară. De asemenea a introdus controale medicale la graniţa cu Italia.

 

Germania

Germania îşi va închide în mare măsură, începând de luni, frontierele cu Franţa, Austria şi Elveţia, din cauza coronavirusului. Măsurile ar urma să intre în vigoare la ora 8 dimineaţa (07.00 GMT).

 

Conform informaţiilor dpa, transportul de mărfuri între Germania şi ţările vecine va fi asigurat în continuare, iar navetiştii vor putea trece frontierele.

 

Planul ar fi fost deja aprobat de cancelarul german Angela Merkel şi de liderii a patru landuri componente ale republicii federale.

 

Un oficial din cadrul preşedinţiei Franţei a comunicat agenţiei Reuters că frontiera franco-germană nu se închide, ci este vorba doar despre întărirea măsurilor de control. El a adăugat că preşedintele Emmanuel Macron a comunicat în weekend cu Merkel, pentru coordonarea eforturilor.

 

Portugalia

Portugalia îşi va închide graniţa cu Spania pentru turişti pentru cel puţin o lună pentru a stopa epidemia de coronavirus, a anunţat duminică premierul portughez, Antonio Costa.

 

Mărfurile şi persoanele care călătoresc în scop profesional vor avea voie să treacă graniţa, dar nu şi turiştii, a explicat el în cadrul unei conferinţe de presă, după ce a discutat cu omologul său spaniol Pedro Sanchez într-o conferinţă video.

 

„Fără ostilitate, cred că este necesar ca în această perioadă să nu existe nicio activitate turistică între Spania şi Portugalia, pentru că trebuie să ne limităm mişcările, nu numai în interiorul oraşelor noastre, ţărilor noastre, dar şi la nivel global”, a adăugat premierul.

 

Restricţiile de călătorie se vor aplica atât la frontierele terestre, cât şi la cele aeriene şi vor fi puse în aplicare după ce ambele ţări vor stabili condiţiile, luni. Perioada va include şi Paştele, care va fi pe 12 aprilie.

 

Cu 292 de decese din 7.845 de cazuri, Spania este a doua ţară europeană cea mai afectată şi a patra la nivel mondial.

 

Portugalia, de cinci ori mai mică decât Spania, a înregistrat până în prezent 245 de cazuri, dar estimează că există mai mult de 2.200 de „cazuri suspectate”.

 

Olanda

Guvernul Olandei a decis duminică închiderea tuturor şcolilor, cafenelelor, restaurantelor şi cluburilor sportive din ţară, pentru a limita epidemia de COVID-19, informează Reuters.

 

Cabinetul condus de premierul Mark Rutte a fost iniţial reticent faţă de închiderea şcolilor, dar a cedat la presiunile personalului didactic şi ale medicilor.

 

Televiziunea naţională NOS a anunţat că restricţiile vor intra în vigoare de luni; guvernul urma să anunţe detalii într-o conferinţă de presă. Rutte se va adresa naţiunii luni seara, pentru a explica măsurile, cele mai drastice luate până acum la nivel naţional împotriva epidemiei provocate de coronavirus.

 

În Olanda s-au confirmat până acum 20 de decese cauzate de coronavirus. Duminică au apărut alte 176 cazuri de contaminare; totalul a urcat astfel la 1.135, conform datelor Institutului Naţional pentru Sănătate Publică.

 

Croaţia. Spital contaminat

Autorităţile croate au ordonat duminică evacuarea pacienţilor dintr-un spital din Zagreb unde doi medici au fost depistaţi ca purtători de coronavirus, informează AFP. Guvernul Croaţiei a decis ridicarea nivelului de apărare împotriva epidemiei la 3, pe o scară de la 1 la 5.

 

Ministrul sănătăţii, Vili Baros, a anunţat ambele măsuri de combatere a epidemiei de COVID-19. El a explicat că medicii s-au contaminat în afara spitalului, prin contact cu persoane venite din străinătate.

 

Directorul institutului pentru sănătate publică, Krunoslav Capak, a precizat că personalul medical şi pacienţii spitalului închis vor fi puşi sub supraveghere medicală. Baros a adăugat că spitalul va fi dezinfectat, apoi va deveni principalul centru de primire a pacienţilor cu coronavirus din regiunea capitalei croate; alte centre vor fi înfiinţate în mai multe regiuni.

 

Ministrul a arătat că situaţia de la spitalul Dubrava arată că virusul a pătruns în sistemul naţional de sănătate, ceea ce justifică ridicarea nivelului de apărare.

 

Până acum, în Croaţia au fost înregistrate 49 de cazuri de contaminare cu coronavirus, dintr-o populaţie de 4,2 milioane.

 

Serbia

Serbia a introdus starea de urgenţă pentru a opri extinderea coronavirusului, a declarat duminică preşedintele Aleksandar Vucic, citat de Reuters.

 

După ce s-a întâlnit cu înalte oficialităţi din Guvern şi din domeniul sanitar, Vucic a afirmat că acţionează în conformitate cu prevederile legale care îi permit să declare starea de urgenţă în absenţa parlamentului, care a fost dizolvat în perspectiva alegerilor generale din 26 aprilie.

 

„Chiar din acest moment avem stare de urgenţă”, a spus Vucic într-un discurs televizat, adăugând că guvernul va formula în curând „cele mai severe măsuri”.

 

Şeful statului sârb a apreciat că „lupta împotriva unui adversar invizibil” va viza protejarea persoanelor în vârstă, care sunt categoria cea mai vulnerabilă în faţa pandemiei de coronavirus.

 

Până în prezent, autorităţile sanitare din Serbia au raportat 46 de cazuri confirmate de coronavirus şi au testat 283 de oameni. În această ţară din Balcani nu s-au înregistrat decese, dar un pacient se află în stare gravă.

 

Turcia

Peste 10.000 de pelerini turci care s-au întors sâmbătă în ţară de la Mecca au fost plasaţi în carantină pentru 14 zile în cămine studenţeşti, după ce o persoană care a vizitat oraşul sfânt din Arabia Saudită a fost testată pozitiv pentru coronavirus vineri, informează duminică EFE.

 

Ministrul sănătăţii Fahrettin Koca a anunţat duminică pe Twitter că 10.330 persoane au fost transportate începând de sâmbătă noaptea în cămine studenţeşti din oraşele Ankara şi Konya.

 

Koca a explicat că au fost amenajate camere individuale pentru toţi pelerinii în aceste cămine, care sunt în mare parte goale dat fiind că mulţi studenţi au plecat acasă după suspendarea cursurilor, una dintre măsurile luate de autorităţile de la Ankara pentru a stăvili pandemia de COVID-19.

 

Autorităţile sanitare turce fac controale în avioane asupra tuturor pelerinilor care vin de la Mecca pentru a-i direcţiona către spitale pe cei cu simptome.

 

Totodată, Direcţia pentru Afaceri Religioase a anunţat că, din 27 februarie, au fost suspendate toate pelerinajele în acest oraş sfânt pentru musulmani şi că s-a decalat întoarcerea a 21.000 de turci care au fost sau se află încă la Mecca. Persoanele care s-au întors deja au fost supuse controalelor şi li s-a permis să se ducă acasă cu recomandarea de a rămâne în autoizolare pentru 14 zile.

 

Turcia a anunţat până acum 18 cazuri de Covid-18.

 

Argentina

Preşedintele Argentinei, Alberto Fernandez, a anunţat duminică închiderea graniţelor ţării şi suspendarea cursurilor la toate instituţiile de învăţământ până la 31 martie, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

 

„Am închis graniţele Argentinei”, a spus Fernandez într-o conferinţă de presă, după ce a avut o întâlnire cu guvernul şi specialişti în sănătate.

 

Nimeni nu va putea intra, cu excepţia autohtonilor şi a străinilor rezidenţi. Ieşirea de pe teritoriul Argentinei este liberă.

 

Africa de Sud

Preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a anunţat duminică închiderea frontierelor pentru toţi cetăţenii din ţările cele mai afectate de pandemia coronavirusului, în timp ce numărul cazurilor din Africa de Sud s-a dublat faţă de vineri.

 

„Interzicem călătoriile cetăţenilor din ţările cu cel mai mare risc, precum Italia, Iran, Coreea de Sud, Spania, Germania, Statele Unite, Regatul Unit şi China începând din 18 martie”, a anunţat Ramaphosa într-un discurs televizat, după o întâlnire extraordinară a guvernului.

 

El a anunţat, de asemenea, închiderea şcolilor din toată ţara începând de miercuri, cu două zile înaintea vacanţei şcolare de Paşte, care se va încheia în trei săptămâni, şi interzicerea adunărilor publice de 100 de persoane.

 

„Având în vedere amploarea şi viteza cu care se răspândeşte virusul, este clar că nicio ţară nu este imună la boală sau nu va fi scutită de consecinţele sale grave”, a spus Ramaphosa, care a declarat stare de urgenţă naţională.

 

Africa de Sud este în prezent ţara cea mai afectată de COVID-19 din Africa Subsahariană.

 

Potrivit cifrelor anunţate de preşedinte, până în prezent, în ţară au fost identificate 61 de contaminări, în principal la pacienţii care au călătorit recent în străinătate.

 

Liban

Libanul a declarat duminică urgenţă sanitară naţională şi a anunţat o mobilizare generală în efortul de a preveni o epidemie de coronavirus.

 

„În prezent ne aflăm într-o stare de urgenţă sanitară”, a declarat premierul Hassan Diab după o şedinţă de guvern condusă de preşedintele Michel Aoun.

 

Toate instituţiile publice şi private, cu excepţia spitalelor, farmaciilor şi brutăriilor, vor fi închise până pe 29 martie, a anunţat Manal Abdel-Samad, şefa Ministerului Informaţiilor.

 

Ca parte a măsurilor, guvernul a decis, de asemenea, închiderea singurului aeroport din Liban, graniţele terestre şi porturile maritime începând de miercuri şi până pe 29 martie.

 

Aoun le-a cerut libanezilor să rămână acasă pentru a ajuta la stoparea răspândirii virusului.

 

Libanul a raportat trei decese cauzate de coronavirus şi 99 de infecţii.

 

Venezuela

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a ordonat duminică plasarea în carantină a şase state şi a capitalei Caracas, începând de luni, pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

 

El a cerut întreprinderilor să se închidă şi cetăţenilor să rămână în locuinţe. Această măsură vizează şase milioane de oameni care nu vor mai putea ieşi din casă decât pentru a cumpăra alimente.

 

Excepţiile de la acest plan pe care preşedintele l-a numit „carantină colectivă” includ transportul, sănătatea şi livrarea de alimente, a declarat Maduro într-o intervenţie televizată, adăugând că numărul total al cazurilor confirmate a crescut la 17, de la 10.

 

„Nu există altă opţiune”, a spus Maduro. „Fie că intrăm în carantină, fie pandemia ne-ar putea doborî brutal şi tragic ţara”, a adăugat el, în condiţiile în care Venezuela se confruntă oricum cu o gravă criză economică.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro