Denumirea oficială a coronavirusului este 'Covid-19', care vine de la „coronavirus disease that was discovered in 2019', tradus ca şi boala declanşată de coronavirus descoperită în 2019, conform explicaţilor date de reprezentanţii OMS. Denumirea coronavirus vine de la forma ţepilor care reies din membrană, ce seamănă cu coroana soarelui, atunci când este, desigur, analizat la microscop.

 

Primul caz de infestare cu coronavirus a fost  în China, când un pacient s-a prezentat la spital cu febră, frisoane şi dureri musculare. În acel moment, pacientul a fost diagnosticat cu răceală. Ulterior, simptomele s-au agravat, iar specialiştii au depistat că simpla răceală era de fapt o nouă formă de  coronavirus, care nu a mai fost identificată la oameni până acum.

 

Virusul este transmis de la animale la oameni, în urma contactului neprotejat cu acestea. Acest tip de virus afectează în general animalele, precum bovine, lilieci şi pisici, în cazuri foarte rare fiind transmis şi la om.

 

Care sunt simptomele coronavirusului

Coronavirus debutează ca o simplă răceală, care afectează căile respiratorii, în principal. În general, simptomele acestul virus apar la 2-14 zile de la expunere. Simptomele sunt febră, tuse, dificultate în a respira, nas care curge, dureri de cap şi de gât, precum şi o stare generală de rău.  La bebeluşi şi la vârstnicii cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusul poate duce la pneumonie sau bronşită, potrivit iowemed.ro.

 

Cum poţi preveni infestarea cu acest virus

Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale de sănătate, cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere a infecţiilor respiratorii acute, sunt:

 

Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecţii respiratorii acute;

Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau soluţii de dezinfectare pe bază de alcool, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;

 

Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele sălbatice;

Gătirea temeinică a cărnii şi a ouălor;

Persoanele cu simptome de infecţie respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mentineti distanţa), acoperiti gura şi nasul atunci când tuşiţi, fie cu ţesături de unică folosinţă, fie cu pliul cotului.

Dacă aveţi febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie, solicitaţi asistenţă medicală timpurie şi împărtăşiţi istoricul de călătorie anterior cu furnizorul de îngrijire medicală;

Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucişată cu alimente negătite, conform bunelor practici de siguranţă alimentară.

 

 

 

Sursa: www.viva.ro