Un experiment social fără precedent efectuat în mai multe ţări din lume şi publicat joi, 20 iunie 2019, în revista Science, demonstrează care sunt cele mai cinstite popoare din lume în ceea ce priveşte returnarea portofelelor găsite pe stradă.

 

Cercetătorii „au pierdut” în 40 de ţări din lume un total de 17.000 de portofele, unele fără bani, unele cu mai puţini bani, altele cu mai mulţi bani, pentru a pune la încercare onestitatea localnicilor. În mod surprinzător, au observat cercetătorii, cu cât mai mulţi bani găseau în portofele, cu atât mai multe erau returnate proprietarilor.

 

În ceea ce priveşte ţările cu cel mai dezvoltat simţ civic şi unde cel mai mare număr de portofele au fost returnate, Elveţia se află pe primul loc, urmată de Norvegia, Olanda, Danemarca şi Suedia, în timp ce România se află pe locul 16, depăşind în onestitate totuşi ţări precum SUA – locul 22, Canada – locul 17, Marea Britanie – 23 sau Italia – locul 24.

 

Kenya, Kazahstan, Peru şi Maroc sunt în coada clasamentului, iar China este ţara în care cei mai puţini oameni au returnat portofelele găsite pe strada proprietarilor.

 

 

 

 

 

Sursa: www.jurnalemigrant.com