Staţiunea balneară Lacu Sărat se află situată în Câmpia Brăilei la 7 km de oraşul Brăila. Începuturile staţiunii datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, primele stabilimente fiind descrise de Alexandru Vlahuţă în România pitorească.

Lacul cu apă sărată era cunoscut drept un izvor de sănătate şi relaxare. În urmă cu o sută de ani, apa sa era “cea mai veche şi mai reputată” din toată România, iar nămolul vindecător era cunoscut în toată Europa.

Apele Lacului Sărat  care în urmă cu un secol se întindeau pe aproape un milion de mp , au fost dintotdeauna bogate în materii minerale şi organice, nemaiîntâlnite în asemenea concentraţie în nicio altă staţiune din străinătate.

Deşi aflată în plină câmpie, pe malul lacului al cărui nume îl poartă, staţiunea este înconjurată de 70 ha de pădure, care atenuează climatul de stepă şi constituie un plăcut loc de recreere.

Formarea lacului cu salinitate crescută a fost făcută pe un vechi curs al Dunării, acum izolat, iar adâncimea apei atinge chiar şi 1,80 metri, în funcţie de anotimp, fiind mai mică în anii secetoşi.

Staţiunea este renumită pentru nămolul sapropelic utilizat în tratarea afecţiunilor reumatologice. Nămolul negru de pe fundul lacului este format de un crustaceu “artemia salina” aflat în diverse stadii de putrefacţie.

Complexul balnear Lacu Sărat este deschis  tot timpul anului.Acum merg la tratament mai ales pensionarii, însă, în urmă cu un secol, se îmbulzeau să ajungă la Lacu Sărat vizitatori de toate vârstele şi din toată ţara.

Tratamentele ce se pot face aici sunt diverse şi recomandate celor ce suferă de afecţiuni ca reumatism, afecţiuni postraumatice, ginecologice, dermatologice şi neurologice.

Complexul balnear cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, suană şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de baneaţie liberă (băi de soare şi nămol).

Toate acestea se fac sub atenta supraveghere a cadrelor specializate, cu apă sulfatată, clorusodică şi magneziană. În incinta unităţii de tratament turiştii dispun de o suprafaţă mare pentru plajă, ideală pentru cei ce îşi doresc să facă aerohelioterapie.

Lacu Sărat oferă posibilităţi nenumărate pentru petrecerea timpului liber şi dispune de terenuri de fotbal, tenis, baschet.

Pe lângă toate acestea, în staţiunea Lacu Sărat, turiştii pot vizita Mănăstirea cu acelaşi nume, ridicată în anul 1996. Biserica beneficiază de cadrul natural deosebit oferit de parcul staţiunii şi de interesul crescut an de an al pelerinilor spre această oază de linişte sufletească.

Mănăstirea are hramul Sfântului Mucenic Pantelimon, pomenit la data de 27 iulie. Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului, dar şi prin vizita S.S. Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţară şi de peste hotare.

Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă- clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri.

Mănăstirea Sf. Pantelimon este o oază de rugăciune şi de reculegere duhovnicească pentru monahi, dar şi liman sufletesc pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune.

Staţiunea Lacu Sărat este situată în comuna Chişcani, judeţul Brăila. Lacul Sărat este despărţit în două de şoseaua ce leagă DN21 (E584) de DN2B şi linia ferată ce face legătura între gara Lacul Sărat şi Platforma industrială de la Chişcani