Clujul se pregăteşte pentru cea de-a 18-a ediţie a ″Festivalului Internaţional de Film Transilvania″⁣.

 

TIFF îşi va deschide porţile, vineri, iar organizatorii - ajutaţi de voluntari - fac ultimele pregătiri. Timp de zece zile, cinefilii vor putea viziona, 230 de pelicule, produse în 63 de ţări.

 

Invitat special este actorul Nicolas Cage.

 

Gala de deschidere va avea loc vineri în piaţa Unirii din Cluj, iar invitatul principal al evenimentului este regizorul premiat cu Oscar, Michel Gondry.

 

Tot el a venit şi cu ideea unei Uzine a Filmelor de Amatori - care va fi deschisă cât tine festivalul.

 

Camille Cambat, project manager: “Le permitem oamenilor să vină în grupuri şi să îşi facă un scurtmetraj. Ultimele zile sunt foarte pline, dar echipa de aici din România a făcut deja o mare parte din lucruri. Mai sunt doar câteva de pus la punct.”

 

Aici veţi găsi de la decoruri care imită un vagon de tren, la un atelier de pictură şi până la un restaurant din centrul vechi. Tehnica este pregătită. Tot ce trebuie să aduceţi este - creativitate.

 

La ediţia din acest an a TIFF a fost invitat şi Nicolas Cage. Actorul se va întâlni cu fanii sâmbătă şi va asista la câteva proiecţii.

 

Cât va sta la Cluj, Nicolas Cage va fi cazat la un hotel de cinci stele. Nu a avut pretenţii speciale. A cerut doar timp liber ca să viziteze Transilvania.

 

Gabriel Mărcuş, director hotel: “Va fi cazat în acest penthouse care are o suprafaţă de 350 de metri pătraţi. O terasă la fel de mare, două dormitoare iar la baie va găsi un jacuzzi şi un steam shower în care poate să facă o saună umedă. Ştim că îi place mâncarea asiatică şi avem un restaurant în hotel cu acest specific de unde va putea comanda ce îţi doreşte.”

 

Pentru cea de-a 18 ediţie a TIFF în Cluj sunt aşteptaţi peste 130.000 de pasionaţi de filme de pe tot globul. Primii care au ajuns sunt voluntarii care vor ajuta la festival. Unii dintre ei au început deja să împartă revistele cu programul evenimentelor.

 

Voluntar: “Facem acum ultimele pregătiri. Mai avem cam o zi jumătate de lucru, după care trebuie să pregătim deschiderea.”

 

Voluntar: ”Înveţi aici chestii pe care nu le poţi învăţa acasă stând pe calculator sau pe tableta. Atmosfera din ultimele zile este foarte stresantă pentru că trebuie să fim atenţi la multe detalii.”

 

În competiţia oficială - destitina regizorilor debutanţi - anul acesta vor fi prezentate 12 filme. La TIFF vor avea loc mai multe concerte dar şi o caravană culinară franco-română.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro