Parlamentarii de la Viena au votat ridicarea interdicţiei privind fumatul în baruri şi restaurante, care ar fi urmat să intre în vigoare în luna mai, în ciuda unei petiţii care a strâns peste 545.000 de semnături.

Măsura interzicerii fumatului în localuri a fost o măsură luată de fostul executiv austriac şi a fost votată de coaliţia social-democrată. Această lege trebuia să intre în vigoare în luna mai. În prezent, în Austria, fumatul ete permis în localuri şi chiar şi la locul de muncă, dacă niciunul dintre angajaţi nu se opune.

Totuşi, joi, Parlamentul a votat o lege prin care va fi anulată interdicţia fumatului în baruri, cafenele şi restaurante, în ciuda opoziţiei grupurilor de sănătate şi a unei petiţii semnate de peste 545.000 de oameni.

„Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în Europa modernă”, au declarat organizatorii petiţiei – Asociaţia Medicilor din Viena şi Organizaţia Anticancer – care susţin că votul este „un exemplu rău unic în Europa”.

Totuşi, parlamentarii care susţin fumatul în baruri spun că o interdicţie ar încălca ”liberatea de alegere” a austriecilor şi că vor să protejeze afacerile patronnilor de localuri, care ”ar fi grav afectaţi” de o asemenea măsură.

Austria a fost supranumită ”Scrumiera Europei” pentru că este una dintre puţinele ţări vestice care nu a introdus încă o ijnterdicţie privind fumatul în spaţiile publice, scrie libertatea.ro