Peştera Valea Cetăţii sau Peştera Fundata este situată la aproximativ trei kilometri de oraşul Râşnov. A fost descoperită în anul 1949 când, în urma unei explozii hidraulice – datorită sedimentelor acumultate si a intrării foarte înguste – a fost desfundată intrarea în peşteră, de unde şi numele de Peştera Fundata. Face parte din Rezervaţia „Valea Cetăţii”, întinsă pe 18.000 de hectare.

Peştera a fost pentru prima dată cartografiată în 1958 de Margareta Dumitrescu şi Traian Orghidan. Aceştia au publicat primul studiu complex al Peşterii Fundata din care reiese că peştera avea o lungime de 270m. În 1981, o echipă de speologi de la clubul de speologie “Emil Racoviţă” a continuat studiul peşterii, topografiind până la 857m din peşteră.

În 1988 şi 1989 se mai adaugă 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m şi o dezvoltare de 958 m. De la această dată peştera a suferit un continuu proces de distrugere, datorat accesului necontrolat a diverşilor vizitatori.

Infiltraţiile de apă din peşteră sunt numeroase şi dispuse pe întreaga reţea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă aici variază în funcţie de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează şi fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereţii peşterii. Peştera de pe Valea Cetăţii a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea lărgind astfel spaţiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat şi pe verticală.

Micile lacuri ce oglindesc formaţiuni enigmatice perfect modelate de apă şi aer înconjoară o impozantă sală, Catedrala, care, cu cei peste 30.000 de metri cubi ai săi, deschide ochilor un tavan de poveste cu arce de calcar de un alb cum rar poţi vedea în lume.

Din 2010, după ce timp de o jumătate de secol a fost lăsată în paragină, Peştera Valea Cetăţii a fost modernizată prin realizarea unui traseu de vizitare până în “Sala mare”, de 300 m, pe o pasarelă metalică şi prin instalarea unui sistem modern de iluminare.

Este una dintre cele mai moderne peşteri din Sud Estul Europei. De la poteci speciale din fibră de sticlă, până la iluminat pe bază de led, prietenos cu mediul, modernele dotări fac din peşteră un obiectiv turistic echipat la standarde occidentale.

În anul 2011 a fost organizat primul concert de muzică camerală.

Accesul se face pe nişte poteci speciale din fibră de sticlă. Avantajul este că acest material nu îndepărtează biodiversitatea, iar prin sistemul special de iluminare, cu leduri, lilicecii nu sunt deranjaţi în peşteră.

Cei care doresc să viziteze peştera o pot face zilnic, între orele 10:00- 18:00, preţul unui bilet fiind de 15 lei pentru adulţi, respectiv 10 lei pentru copii.

La peşteră se poate ajunge cu mijloacele auto proprii, la baza acesteia fiind amenajată o parcare modernă, cu bicicleta sau pe jos urmând drumul sau poteca de acces amenajată în lungul văii Fundata sau pe trasee turistice dinspre Poiana Braşov.