Turkmenistanul a devenit foarte cunoscut în ultima perioadă graţie acestor legi adoptate de autorităţile ţării.

În această ţară, fiecare cetăţean nu plăteşte consumul la apă, gaze ori electricitate. Mai mult decât atât, persoanele au dreptul la 120 de litri de benzină gratuit în fiecare lună. Aceste lucru se întâmplă în condiţiile în care combustibilul costă 20 de cenţi la un salariu de 300 de dolari pe lună.

Turkmenistanul este a 4-a ţară cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume. Este important de precizat că pricipalele ramuri industriale, agricultura, sistemul energetic şi infrastructura rutieră aparţin exclusiv statului.

S-a păstrat tradiţia de a se oferi apartamente gratuite bugetarilor, iar cei nerăbdători îşi pot lua casă în credit la o dobândă de doar 1%, pe 30 de ani.

Cu toate acestea, meritul economiei prospere din această ţară nu le aparţine oamenilor, ci naturii. Costurile mici de trai sunt posibile doar datorită resurselor naturale de care dispune ţara, şi nu datorită unei economii înfloritoare.

Celelalte ţări din fostul bloc sovietic îi invidiază pe turkmeni pentru condiţiile favorabile de trai, dar nu e cazul să ne amăgim prea mult. Binele are, în acest caz, două tăişuri: una e să fii bogat şi liber într-o ţară dezvoltată şi alta e sa fii sub dictatură cu „bine” nemeritat.