Au trecut 16 ani de la atacurile din 11 septembrie însă urmările se resimt şi astăzi. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la spitalul Mount Sinai din New York arată că tragicul eveniment le creează probleme de sănătate şi astăzi new-yorkezilor. Afectaţi sunt în special copiii, care au crescut în sudul Manhattanului, în locul unde se aflau cele două turnuri World Trade Center.

Dentiţia copiilor de 11 ani, care aveau doar câteva luni în perioada atacului din 11 septembrie, a devenit punctul central al unui studiu-pilot realizat de către oamenii de ştiinţă de la spitalul Mount Sinai din New York. Potrivit studiului, dentiţia copiilor a fost afectată de poluanţii eliberaţi în aer în momentul prăbuşirii zgârie-norilor. În rezultatele preliminare, împărtăşite cu cei de la Newsweek, medicii spun că circa jumătate dintre dinţii bebeluşilor examinaţi prezintă urme de staniu şi plumb, găsite în norul uriaş de praf lăsat în urmă.

„Am văzut cositor în dinţii adulţilor care sunt în vârstă, în jur de 50-60 de ani, însă, în ceea ce mă priveşte, nu l-am găsit vreodată, până acum, şi în dinţii copiilor”, susţine Dr. Manish Arora, profesor asociat de stomatologie si medicina de mediu la şcoala Icahn, care cercetează de ani de zile impactul expunerilor chimice asupra copiilor. „De asemenea, am descoperit expunerea repetată la plumb în dinţii unui al doilea copil din studiul nostru, ceea ce înseamnă că va trebui să discutăm cu familia, să aflăm dacă există vreun alt motiv pentru care copilul ar fi putut fi expus”, mai adaugă Arora.

Îngrijorătoare sunt şi cifrele care arată că 40.000 de persoane au fost afectate de cancer şi boli mintale în urma tragediei de pe 11 septembrie 2001. Estimările îi vizează şi pe cei care au trăit şi au lucrat la o milă distanţă de Zona Zero din Manhattan şi Brooklyn. Neurotoxinele sunt compuşi distructivi ce pot afecta întregul sistem nervos, care reglează de la anxietate la obezitate.

„Bineînţeles, ştim că inhalarea prafului şi a particulelor poate provoca probleme respiratorii, cardiovasculare şi cancer. Dar, de asemenea, poate crea reacţii sistemice în tot corpul, la nivelul hormonilor, comportamentului şi creierului”, susţine doctorul Roberto Lucchini, care contribuie şi el la realizarea studiului.

Atentatele de la 11 septembrie au fost cel mai sângeros atac comis pe teritoriul American, în care au decedat aproape 3.000 de oameni. Atacul a fost revendicat de reţeaua teroristă Al-Qaida, condusă atunci de Ossama Bin Laden şi a fost săvârşit de 19 militanţi islamişti. Pe 11 septembrie 2001, trei avioane deturnate de terorişti au lovit cele două turnuri gemene, simboluri ale New York-ului şi clădirea Pentagonului. O a patra aeronavă, despre care se crede că avea ca ţintă Casa Albă, a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii.



Sursa: Newsweek