Sectorul alimentar din România va fi lider regional în următorii cinci ani, determinat de creşterea salarială reală şi de nivelurile scăzute ale inflaţiei, se arată într-un raport al Departamentului SUA pentru Agricultură (USDA).
Mai multe studii citate în raport arată o perspectivă pozitivă pentru sectorul alimentar şi al băuturilor din România în această perioadă, pe fondul creşterii puternice a consumului privat. Spre exemplu, BMI Research estimează o rată anuală de creştere de 5,6% în perioada 2014-2019. Pe de altă parte, potrivit GTK East Consulting, cifra de afaceri din sectorul restaurantelor şi serviciilor alimentare este estimată să continue trendul ascendent şi să ajungă la 1,5 miliarde dolari SUA în 2020.
„Creşterea economică este de aşteptat să-şi menţină tendinţa ascendentă, pe baza unei creşteri continue a veniturilor disponibile şi a încrederii consumatorilor în economie şi în viitor. Aceste efecte sunt vizibile în principal în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, dar şi în zonele turistice care au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru restaurantele cu servicii complete”, se arată în raportul USDA.
Restaurantele cu servicii complete situate în aceste zone sunt dominate de cultura de a lua masa în cadrul activităţilor zilnice de afaceri în zilele lucrătoare şi de nevoia de divertisment în timpul weekend-ului, în special în rândul grupurilor de prieteni şi de familie. Petrecerile organizate în restaurante sunt încă preferate de majoritatea românilor pentru a sărbători ocazii speciale. O discrepanţă este vizibilă între Bucureşti şi cele mai mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, de cealaltă parte.
În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe, servirea mesei este o parte obişnuită a vieţii sociale româneşti, în special în timpul pauzelor de prânz şi în weekend. Această practică nu este comună în zonele rurale, unde oamenii sunt încă obişnuiţi să ia masa la domiciliu. „Aceste discrepanţe în obiceiurile alimentare ale consumatorilor între cele mai importante oraşe şi restul ţării sunt de aşteptat să continue să existe”, notează autorii raportului.
De asemenea, industria de restaurante full service din România continuă să fie dominată de restaurante care oferă meniuri economice (value-for-money). Această categorie se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor. Restaurantele economice sunt mici puncte de vânzare independente, de obicei operate de întreprinderi care, în general, nu-şi pot permite să investească în servicii de lux, atmosferă superioară şi bucătărie fină. Veniturile din sectorul privat au depăşit în fiecare an celelalte sectoare din industria ospitalităţii şi au crescut treptat cu 51% în perioada 2011-2014.
În acelaşi raport se mai arată că potenţialul turistic remarcabil al României are două componente principale. „Componenta naturală este reprezentată de peisaje spectaculoase, configuraţia variată a reliefului, condiţii climatice favorabile şi multe situri naturale cu proprietăţi terapeutice. Componenta istorică se caracterizează prin urme de civilizaţii succesive care au trăit pe teritoriul românesc din cele mai vechi timpuri, monumente şi obiecte de artă religioasă, muzee, elemente etnografice şi folclorice”.
Toate cele menţionate mai sus constituie elemente foarte atractive ale turismului românesc, prezentând o mare varietate de experienţe turistice: sejururi (litoral, munte, spa), pescuit de vânătoare şi sportiv, turism cultural, turism de afaceri (convenţii, întâlniri).
Datorită poziţiei sale geografice, România se bucură de trei elemente naturale majore ce definesc peisajul: munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Potrivit GTK East Consulting, cele mai mari cifre de afaceri din turism în 2015 se regăsesc în sectorul transporturilor, al restaurantelor şi al mobilei. Cea mai mică cifră de afaceri este în sectorul de asistenţă şi rezervare a turismului, care face parte din activităţile agenţiilor de turism. „Această industrie ar putea ajunge cu uşurinţă la 2,3-3,6 miliarde de dolari, dacă infrastructura şi serviciile vor fi dezvoltate în continuare”, conchid autorii raportului USDA.
Departamentul SUA pentru Agricultură: Sectorul de hoteluri-restaurante din România va fi lider regional în următorii cinci ani
8 mai 2017

Din aceeaşi categorie:
Complexul muzeal al regiunii Porţile de Fier, unic în lume
(17 noiembrie 2014)
113 vizualizări
Trei românce deportate din Marea Britanie – ce au făcut femeile la englezi
(9 iulie 2017)
609 vizualizări
Soţia şeicului din Dubai a fugit din Emiratele Arabe cu copiii şi cu 35 de milioane de euro
(2 iulie 2019)
849 vizualizări
Ce se întâmplă cu organismul dacă nu bei alcool timp de o lună. Explicaţiile experţilor
(6 ianuarie 2022)
143 vizualizări
Descoperire istorică în Germania. Secretul ascuns al unui cimitir medieval
(18 iulie 2019)
54 vizualizări
Politica lui Putin ieftineşte vacanţa în destinaţiile de vară
(6 aprilie 2015)
110 vizualizări
Bulgaria. Toate şcolile, restaurantele, mall-urile şi sălile de sport vor fi închise până pe 21 decembrie, ca măsură de limitare a răspândirii coronavirusului. Călătoriile în scop turistic sunt interzise, la fel şi reuniunile cu mai mult de 15 participanţ
(25 noiembrie 2020)
197 vizualizări
Care sunt cei mai buni şoferi în funcţie de zodie?
(29 noiembrie 2019)
452 vizualizări
Şase ani de la accidentul nuclear de la Fukushima
(11 martie 2017)
731 vizualizări
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, infectată cu noul coronavirus, este în stare gravă
(24 august 2020)
79 vizualizări
Comisia Europeană va face în această săptămână recomandări de armonizare a valabilităţii certificatelor verzi la nivelul UE, în contextul în care mai multe ţări au decis să nu mai elibereze documentul decât după vaccinarea cu a treia doză anti-Covid.
(23 noiembrie 2021)
14 vizualizări
Au scos un sat la vânzare, dar faţă de România e aproape un paradis
(7 noiembrie 2018)
109 vizualizări
Prima tara care intra in carantina A DOUA OARA din cauza coronavirusului!
(14 septembrie 2020)
122 vizualizări
Transilvania, prima regiune de vizitat în 2016 recomandată de ghidul Lonely Planet
(7 noiembrie 2015)
60 vizualizări
Ungaria închide pentru o lună grădiniţele şi şcolile primare, şi pentru două săptămâni toate magazinele, cu excepţia celor esenţiale (alimentare, farmacii şi benzinării).
(5 martie 2021)
118 vizualizări
11 septembrie, ziua care a schimbat lumea!
(11 septembrie 2020)
318 vizualizări
La 12 ani, alpinista Geta Popescu a intrat în Cartea Recordurilor
(1 martie 2015)
500 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole