Câteva sute de copii şi adulţi au participat, luni, de Ziua Dunării, la o amplă acţiune de ecologizare în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, organizată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD).

Acţiunile de strângere a deşeurilor de pe malurile fluviului s-au desfăşurat în şapte localităţi situate în zone diferite ale Rezervaţiei. Astfel, pe braţul Sulina, un grup de 30 de voluntari a curăţat malul Dunării din apropiere de localitatea Ilganii de Sus, alţi aproape 30 de voluntari strângând pet-urile din apropiere de localitatea Maliuc.

Cel mai mic dintre participanţii la acţiunea desfăşurată în apropiere de Maliuc, Ionuţ Sebastian, are şapte ani şi spune că învaţă în clasa I la şcoala din localitatea Gorgova. Ştie să folosească cleştele pentru deşeuri, dar preferă să intre printre pietrele de pe dig pentru a scoate un pet neobservat de ceilalţi voluntari.

De asemenea, elevii şcolii din localitatea Crişan, situată pe braţul Sulina al Dunării, au participat în ultima săptămână la mai multe acţiuni prilejuite de Ziua Dunării, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Rezervaţiei. "De aproape o săptămână ne pregătim pentru acest eveniment. Copiii au realizat postere despre Deltă, Dunăre şi au învăţat şi poezii", a afirmat Monica Cacencu, agent ecolog al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Potrivit preşedintelui SDD, Liviu Mihaiu, acţiuni similare celor de la Maliuc şi Crişan s-au desfăşurat şi în Sfântu Gheorghe, Mahmudia, Murighiol, localităţi situate pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării, precum şi şi localităţile Gorgova şi Partizani.

"Lipsa unui sistem integrat de management a deşeurilor transformă Delta într-o ladă de gunoi a tuturor. Noi avem o concepţie falsă că natura este infinită, dar tot ce aruncăm în Dunăre ne afectează calitatea vieţii. Avem posibilitatea de a fi activ şi de a ne apăra această piesă unică de patrimoniu şi sperăm ca cei mici să salveze ceea ce noi nu am reuşit", a declarat Liviu Mihaiu.

Ziua Internaţională a Dunării este marcată anual, pe data de 29 iunie, după ce în anul 1994, la Sofia, Bulgaria, s-a semnat Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Manifestările dedicate acestei zile se desfăşoară în toate statele dunărene, pentru a evidenţia dorinţa acestora de a adopta măsuri şi strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie că este vorba de fenomene extreme, secetă sau inundaţii, fie că este vorba despre poluări accidentale. Astfel, pe malurile fluviului au loc festivaluri, întâlniri publice sau evenimente distractiv-educative.

Acţiunea a fost organizată cu sprijinul Coca-Cola HBC România.

În România, Ziua Dunării se organizează de 11 ani, mesajul evenimentului internaţional din acest an fiind "Fiţi activi pentru o Dunăre curată!".