Localitatea Praid este aşezată în jurul Dealului Sării, denumit şi Spatele Sării care ascunde cel mai bogat zăcământ de sare din ţară, cu o  adâncime de 2,7- 3 km. Salina se află în bazinul munţilor Gurghiului, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus.
Zăcămintele de sare din Transilvania  s-au format cu 13,5 milioane de aniîn urmă, într-o mare cu adâncime redusă şi sub un climat tropical, foarte cald.

Primele exploatări de sare sunt atestate de pe vremea romanilor, dar mina din Praid este atestată documentar de la 1200, iar exploatarea intensivă se face din 1700. Exploatarea subterană a sării geme de la Praid a început în anul 1762, când, în partea de sud-vest a Dealului Sării, s-a deschis mina Iosif (József), ce avea formă de clopot.

Prin exploatări masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salină, cu temperaturi relativ constante, între 14-16 C, umiditate scăzută 66-70% şi presiune mai mare decât la suprafaţă în medie de 735-738 mmHg.

Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii. Aici s-au amenajat sanatorii subterane, iar tratamentul subteran a început în jurul anilor 1960, în mina Gh. Doja.

În anul 1980, în salină s-a deschis o bază de tratament aflată la o adâncime de 120m de la suprafaţă , cu o lăţime de 20m, înălţimea de 14m şi lungimea de mai multe sute de metri. Pe o distanţă de 1250m de la intrare până la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei.

Aici se desfăşoară diferite acţiuni in sala de spectacole, la bibliotecă, pe terenul de sport, excursii, iar amatorii de drumeţii pot străbate locurile pitoreşti din jurul comunei.

În salină se practică tratamentul de speleoterapie si climatoterapie, ce  cuprinde practic inhalarea aerului din mină, fiind foarte util în cazul bolilor căilor respiratorii (boli astmatice, bronşitice şi alergice). Durata tratamentului este de 18 zile.

Categoria de vârstă între care oamenii se pot trata este 2-60 ani, aceştia fiind supravegheaţi permanent de către personalul medical. După statisticile medicului de specialitate din comună se poate observa că în cazul celor care revin la tratament de 3-4 ori şi reacţionează pozitiv, scade numărul şi intensitatea crizelor astmatice şi creşte capacitatea de rezistenţă a organismului.

Renumită pentru efectele curative pe care aerul din salină le are asupra organismului, mina arată ca un mic oraş situat la 120 metri adâncime, în inima muntelui.

Sălile din subteran sunt dotate cu un sistem de iluminat, terenuri de joacă pentru copii, o capelă ecumenică, bufet, bibliotecă, mese de biliard, canapele şi chiar un internet-café, toate acestea având menirea de a oferi o recreere pentru bolnavii, care în mod obligatoriu trebuie să petreacă aici zilnic 4 ore.

Tot în interiorul salinei este amenajată o mică biserică din lemn, unde, în fiecare zi de miercuri, joi şi vineri, se oficiază slujbe pentru credincioşii creştini, ortodocşi şi catolici.

Praid este şi locaţia cu primul parc de aventură din Europa situat într-o salină.Club Aventura este primul parc de aventură din România, ce îmbină traseele cu elemente între stâlpi de până la 15 metri înălţime şi traseele pe stâncă de sare.

În afară de zona de tratament, Salina Praid adăposteşte, la  aproximativ 100 de metri sub pământ , cea mai renumită şi diversificată Galerie a Vinurilor. Aici se regăsesc peste 550 de soiuri de vin din 6 ţări europene. De asemenea, galeria poate deveni, la cerere, spaţiul unei nunţi de vis .

Sălile din subteran primesc în vârf de sezon până la 3.000 de vizitatori pe zi.

Intrarea în salină se face doar cu autobuzele care pleacă din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora opt dimineaţa. Programul de vizitare începând cu data de 16.09.2013 este de la ora 8 pâna la ora 16.

Preţul unei vizite este de 22 de lei pentru adulţi şi de 12 lei pentru copii. Pentru tratament, adulţii plătesc doar 10 lei pe intrare, iar copiii 6 lei.