Aplicaţia ‘Iaşi Virtual Reality’ a fost lansată, în premieră naţională,  în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi, acesta fiind al cincilea oraş din lume care a dezvoltat o aplicaţie ce oferă posibilitatea unei călătorii virtuale 3D, după Tokio, Paris, Londra şi New York.

„Azi lansăm această aplicaţie. Ducem astfel Iaşiul în liga oraşelor care dispun de cea mai avansată tehnologie în ceea ce priveşte realitatea virtuală. Ne consacrăm ca oraş al începuturilor”, a declarat Lucian Boia, preşedintele Fundaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană.

Radu Danciu, una dintre persoanele implicate în proiect, a declarat jurnaliştilor că aplicaţia a fost produsă în parteneriat public-privat, două dintre companiile de tehnologie fiind din Iaşi.

Conform lui Danciu, proiectul reprezintă un instrument inovativ de promovare a patrimoniului cultural şi arhitectural al Iaşului şi reprezintă totodată un suport educaţional modern şi interactiv care va fi folosit în şcoli şi licee pentru predarea unor subiecte de literatură, istorie şi geografie.

„Aplicaţiile oferă posibilitatea unei călătorii virtuale 3D, după Tokio, Paris, Londra şi New York. Noi încercăm să aducem generaţiile noi mai aproape de tehnologie. Astfel, aplicaţiile sunt un instrument educaţional modern şi interactiv. Poate fi folosită în şcoli şi licee pentru ilustrarea unor subiecte la română, istorie sau geografie. Poate substitui, totodată, şi o excursie costisitoare”, a explicat Radu Danciu.

El a explicat că prin intermediul ajutorul aplicaţiei pot fi vizitate virtual 3D cele mai reprezentative zece locuri din Iaşi: Parcul Copou, Biblioteca Universităţii Tehnice ‘Gheorghe Asachi’ Iaşi, Muzeul Unirii, Râpa Galbenă, Mănăstirea Trei Ierarhi, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară ‘Mihai Eminescu’ Iaşi, Palatul Roznovanu (unde îşi are sediul Primăria Municipiului Iaşi), Palatul Culturii şi Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ Iaşi. Danciu a precizat că în următoarele săptămâni vor fi incluse mai multe locaţii.

Turul va avea şi un ghid audio în limba română şi engleză, care oferă informaţii despre locurile pe care utilizatorul le ‘vizitează’ virtual.

„Acest gând, al oraşului virtual, a fost lansat în urmă cu trei luni. Mă bucur că reuşim să avem un eveniment important la mai puţin de o lună de la depunerea dosarului pentru candidatura la titulatura de Capitală culturală europeană 2021. Ar fi fost imposibil de crezut că într-un oraş cu mulţi specialişti în IT să nu beneficiem de rezultatul muncii lor”, a spus viceprimarul cu atribuţii de primar interimar Mihai Chirica.

Aplicaţia poate fi instalată pe smartphone-uri cu sistemele de operare Android, iOS şi Windows Phone şi poate fi descărcată începând de luni din Google Play Store, Apple AppStore, Windows Phone Store şi funcţionează împreună cu o pereche de ochelari Cardboard Glasses.

Aplicaţia are rolul de a ajuta municipiul Iaşi în competiţia de obţinere a prestigiosul titlu de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Dosarul de candidatură al municipiului Iaşi are ca temă principală şi ca slogan formula ‘Switch On’ şi a fost depus la Ministerul Culturii pe 10 octombrie. Eligibilitatea dosarelor de candidatură a 14 oraşe din România a fost validată, iar reuniunea de preselecţie, în urma căreia juriul european va întocmi o listă scurtă a oraşelor candidate, va avea loc în perioada 7 — 10 decembrie, se precizează în documentul de presă.