Regatul Maroc, cu o suprafaţă de 710.850 kmp şi o populaţie de 33 063 250 de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com, sărbătoreşte ziua naţională la 30 iulie. Aceasta marchează aniversarea accederii la tron a regelui Mohammed VI (1999).

Este situată în NV Africii, având vecini Marea Mediterană, Algeria, Sahara Occidentală, Oceanul Atlantic şi Spania.

Regatul Maroc îşi întâmpină vizitatorii din întreaga lume cu itinerariile binecunoscute prin târgurile şi pieţele tradiţionale souq, medinele (centrele vechi ale localităţilor) medievale, deşerturi toride şi zăpezile din vârful Munţilor Atlas, potrivit globi.ro.

De la pieţele haotice locale, unde mirosul de condimente umple atmosfera fierbinte şi maimuţele blochează de multe ori căile de acces, la moscheile poleite şi muezinii ce cheamă credincioşii la rugăciune, de la nisipurile de culoarea piersicii ale dunelor ergului Chebbi la ameţitoarele chei Tudra, de la Casablanca la Marrakech şi de la Fez la Tanger, ţara reprezintă un festin de peisaje pentru orice vizitator.

Are o climă cu câteva variaţii regionale de temperatură, supranumită deseori „Ţara răcoroasă cu un soare foarte fierbinte”. Cea mai bună perioadă de a o vizita este între luna aprilie şi începutul lunii iunie sau între septembrie şi noiembrie, atunci când vremea este călduţă şi uscată. Principalele oraşe: Casablanca, Fes, Marrakech, Tanger, Mekne, Agadir, Oujda.

Capitala Rabat, cu o populaţie de 1 655 753 de locuitori (2015) potrivit worldpopulationreview.com, este situată la gura de vărsare a râului Bou Regreg în apele Atlanticului. Rabatul reprezintă unul din cele mai importante oraşe încă de pe vremea romanilor. Alăturarea de antic şi modern este una fascinantă: turnul lui Hassan din secolul al XII-lea se află în vecinătatea mausoleului lui Mohammed al V-lea, construit în anii ’70, potrivit turistik.ro.

Numeroasele magazine oferă o vastă gamă de mătăsuri şi bijuterii strălucitoare, cât şi de carpete viu colorate. Vizitatorul descoperă aici o atmosferă cu totul diferită faţă de celelalte oraşe ale Marocului. Rabat este un oraş ospitalier, în care descoperi nenumărate urme încă vii ale istoriei marocane.

Obiective turistice: Vechiul oraş Sale, Turnul Hassan şi Mausoleul lui Mohammed al V-lea, Muzeul Naţional de Arheologie, Muzeul Al Maghrib, Bab Rouah, Kasbah des Oudaias, Poarta Bab El Kébir, Palatul Regal. Vechiul oraş Sale are străduţele înguste şi sinuoase pe care sunt aliniate magazine, dar şi impresionante porţi ale vechiului oraş. Turnul Hassan a fost construit în perioada regelui Almohadic şi dăinuieşte şi în prezent la înălţimea iniţială. Deşi nu a fost niciodată finalizat este un monument remarcabil. În faţa turnului se găseşte Mausoleul Regelui Mohammed al V-lea.

Ruinele Chellah-ului se află în afara Rabatului. Acestea făceau parte din oraş până când au fost abandonate în secolul al XII-lea. Acum sunt ruinele unei Moschei şi mormintele Sultanilor Merinide. Situl istoric este înconjurat de nişte grădini frumoase.

Bab Rouah este una dintre cele mai frumoase porţi ale Marocului. Este situată la marginea de sud-est a oraşului fortificat, lângă Palatul Regal. Intrarea pe această poartă este liberă. Aici au loc o serie de expoziţii, cu accent pe arta marocană modernă.