Haifa este al treilea mare oraş israelian, ridicat pe Muntele Carmel, astfel că priveliştile superbe impresionează fără de greş turiştii. Datorită apropierii de golf şi a numărului mare de străduţe înclinate, Haifa este adesea asemănat cu San Francisco.

Amplasat pe coasta Mării Mediterane, la 90 km de Tel Aviv, Haifa este centrul şi cel mai mare oraş din nordul Israelului, având un important rol pe scena economică a ţării.

Totodată, oraşul este căminul a două instituţii academice respectate pe plan mondial – Universitatea din Haifa şi Technion – şi al spectaculoaselor Grădini Bahai, incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Nu în ultimul rând, Haifa este comparată adesea cu San Francisco, datorită străzilor abrupte şi a apropierii de golf.

Haifa are o istorie de 3.000 ani, în care a fost cucerită şi condusă de fenicieni, perşi, romani, bizantini, arabi, cruciaţi, otomani, britanici şi israelieni

Haifa se întinde pe o suprafaţă de circa 63 kmp, în care locuiesc aproape 270.000 persoane, însă populaţia din zona metropolitană atinge 600.000 locuitori.