Veşti bune pentru iubitorii drumeţiilor montane: în masivul Bucegi reprezentanţii Parcului Natural au inaugurat un nou obiectiv turistic. Turiştii care aleg să vină pe Valea Prahovei au la dispoziţie un nou obiectiv şi mai exact o arie protejată de tip botanic care acum poate fi vizitată fără nici o problemă. Turbăria “Lăptici” a fost amenajată de rangerii Parcului Natural Bucegi iar în acest weekend a fost deschisă oficial publicului larg. Situată în apropierea lacului Bolboci, la o altitudine de aproximativ 1.500 de metri, Turbăria “Lăptici” era cunoscută mai ales de specialiştii atraşi de biodiversitatea faunei şi florei de aici. Intuind potenţialul turistic al zonei, conducerea Parcului Natural Bucegi a hotărât amenajarea acesteia astfel încât, oricine să poată avea acces în micul paradis. Cuprinse în proiectul “Optimizarea managementului vizitatorilor prin completarea infrastructurii de vizitare în Parcul Natural Bucegi – sit Natura 2000”, realizat cu fonduri europene, lucrările de amenajare de aici au presupus construcţia unui traseu de aproape 800 de metri pe un podeţ de lemn, realizarea panourilor de informare şi prezentare a speciilor dar şi a unui loc de odihnă. Pentru o orientare cât mai bună a vizitatorilor dar şi pentru o informare completă asupra speciilor din zonă, de-a lungul traseului au fost amplasate şapte panouri de prezentare.

 

“Turbăria “Lăptici”, după cum vedeţi, este un traseu special, să spunem, faţă de celelalte trasee din Bucegi, pentru că este turbăria aflată la cea mai înaltă altitudine din ţară. Aţi observat, deşi suntem în plină toamnă, resturi vegetale există, e şi normal că ne-am dorit ca acest obiectiv să fie promovat şi să dăm posibilitatea prin traseul tematic pe care l-am amenajat, a vizitării şi turiştii să poată să vadă ce înseamna speciile protejate într-o turbărie…”, ne spune Valeriu Damian – manager proiect

În aria protejată de interes naţional, întinsă pe o suprafaţă de peste 15 hectare, există o mare varietate floristică de muşchi şi ierburi, specifică turbăriilor. Sub mlaştina acoperită de muşchi, există un strat de turbă de peste un metru. 

 “Turba este de fapt un tip de sol în care materiile organice nu se descompun în totalitate. De ce este specifică această turbărie şi ce ne atrage către această turbarie? Biodiversitatea în primul rând, creează o biodiversitate a florei şi a faunei care se găsesc localizate doar în aceasta zonă”, adaugă  Valentin Bălan – ranger Parcul Natural Bucegi

Printre speciile de floră şi faună care pot fi observate în acest loc, se mai număra şi salcia bicoloră, muşchiul de turbă, bumbăcăriţa, două specii de jneapăn dar şi tritonul carpatic. Acesta este singurul loc din ţara în care se găseşte “salcia de turbă”, o specie care a supravieţuit erei glaciare. Aflaţi sau nu pentru prima dată într-o turbărie, turiştii au fost încantati de amenajările care le permit să observe îndeaproape flora şi fauna specifice unei astfel de arii protejate. Turul de vizitare al turbăriei este gratuit şi se poate face în aproximativ 30 de minute, însă este interzis pe perioada iernii. Turbăria „Lăptici” se află la aproximativ 30 de kilometri de staţiunea Sinaia iar accesul este posibil pe un drum asfaltat care face legătura cu zona Padina.