Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a mers la deschiderea sesiunii parlamentare, miercuri, cu o trăsură nouă, o veritabilă "capsulă a timpului" construită din aproximativ o sută de fragmente de clădiri, nave şi diverse alte relicve britanice, relatează ziarul The Telegraph şi AFP.

Ingeniosul vehicul este un cadou primit, cu opt ani întârziere, de Regina Elisabeta a II-a pentru a 80-a sa aniversare şi valorează aproape 3,5 milioane de euro. Supranumită "Diamond Jubilee", trăsura este rodul muncii de zece ani a 50 de persoane din Australia.

Pe trăsură se găseşte o coroană care provine dintr-un element al navei comandate de amiralul Nelson în bătălia de la Trafalgar, în 1805. O fostă poartă a reşedinţei premierilor britanici din Downing street 10, un proiectil din timpul bătăliei de la Waterloo şi piese provenite de la Catedrala Saint Paul, de la Turnul Londrei, de la Universităţile Oxford şi Cambridge şi-au găsit locul în noua caleaşcă.

"Doream să creez ceva realmente special pentru a marca domnia reginei", a declarat Jim Frecklington, cel care a conceput şi realizat trăsura. În vârstă de 64 de ani, el s-a ocupat în anii 1970 de caii reginei. A construit prima sa caleaşcă regală în 1988, un cadou oferit reginei Elisabeta a II-a de Australia. Diamond Jubilee’ nu fost însă o comandă oficială. Neavând bani să-şi termine costisitorul proiect, Jim Frecklington şi-a ipotecat casa din Australia, a relatat Daily Telegraph.

Preţioasa caleaşcă va putea fi admirată, începând de duminică, la Palatul Buckingham din Londra