Cine doreşte să trăiască clipe de istorie reeditate din urmă cu 98 de ani, poate vizita Muzeul Militar Naţional în acest weekend.

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ organizează în zilele de 10 şi 11 mai, între orele 10.00 şi 14.00, tradiţionala manifestare „Zilele Muzeului Militar Naţional“.

Au fost alese manifestări dedicate Primului Război Mondial, deoarece anul acesta se împlineşte un secol de la declanşarea acestuia.

„Cu acest prilej, specialiştii muzeului au pregătit un program variat şi interactiv, care cuprinde demonstraţii de instrucţie de front şi tactică a armatei române şi a celei germane din Primul Război Mondial, standuri de prezentare a tehnicii şi uniformelor de epocă, organizarea unui punct de transmisiuni militare din Primul Război Mondial, demonstraţii de scrimă şi tehnici de luptă din secolele XV şi XVI, precum şi târgul anticarilor şi colecţionarilor de obiecte istorico-militare. În program sunt prevăzute miniconcerte de fanfară şi muzică de promenadă şi prezentarea modului de preparare, la bucătăria de campanie, a «hranei de război»“, se arată în comunicatul MApN.

În cadrul acestui eveniment, că în fiecare an, vor participa asociaţii de reenactment (Deutsches Freikorps, Tradiţia Militară, Asociaţia 6 Dorobanţi) prezentând aspecte ale vieţii militare de epocă, precum şi exerciţii de instrucţie şi tactică militară. Va exista şi o expoziţie inedită în incinta muzeului, dedicată celor 100 de ani de la izbucnirea Marelui Război. Întărea va fi liberă.

Publicul va putea vedea pe viu cum arătau uniformele şi echipamentul ostaşilor români dar şi al celor germani din Primul Război Mondial. De asemenea, reenactorii vor efectua demonstraţii prin simularea unor „lupte“ între cele două forţe „inamice“.

Foto: Deutsches Freikorps(Mihăiţă Enache) ; Asociaţia Tradiţia Militară