Chiar dacă ţii o dietă sau doar încerci să-ţi ţii în frâu kilogramele, sunt momente în care nimic nu poate compensa gustul delicios al ciocolatei. Descoperă cum poţi să eviţi tentaţiile care dăuneză siluetei şi cum poţi înlocui dulciurile cu alte alimente mai puţin dăunătoare pentru organismul tău.

Tentaţiile culinare sunt peste tot: prăjituri, ciocolată,covrigi, sucuri carbogazoase ş.a. . Cel mai important este să conştientizezi faptul că aceste alimente favorizează depunerea kilogramelor şi nu sunt deloc sănătoase. Trebuie să înveţi să îţi impui nişte limite şi să reuşeşti să faci faţă acestor tentaţii.

Este foarte important ca atunci când ţi se face poftă de ceva dulce, să încerci să înlocuieşti alimentele care ştii că îţi fac rău cu cele sănătoase. Trebuie să îţi alimentezi organismul puţin şi des, pentru ca el să nu simtă senzaţia de foame.

Nevoia de dulce apare atunci când nivelul glicemiei din sânge scade. Pentru a evita această situaţie, trebuie să îţi stabileşti un anumit program alimentar, iar mesele să fie puţin cantitative şi servite la intervale mai scurte de timp. Foarte important este să nu sari peste micul-dejun. Este cea mai importantă masă a zilei.

Pentru a păcăli senzaţia de foame, poţi să mesteci gumă, pentru că gustul său dulce satisface nevoia de zahăr. Nu este indicat să o mesteci mai mult de zece minute, pentru că îţi va face aciditate în stomac şi va începe să ţi se facă iar foame.

Este foarte bine să te speli pe dinţi imediat după masă. Vei constata că gustul dulce al pastei de dinţi şi respiraţia proaspătă îţi vor reduce senzaţia de foame.

Foarte important este şi somnul. Trebuie să încerci să te odihneşti suficient (cel puţin 6 ore pe noapte). Astfel, vei fi mai puţin predispusă la îngrăşare.

Alimente salvatore: fructe şi produse dietetice

"În primul rând, trebuie făcută o diferenţă între nevoia de dulce şi pofta de dulce. Spre deosebire de animale, care mănâncă exact cât au nevoie, la oameni apare şi apetitul de a mânca dulce, care dă o senzaţie de linişte, de bine şi de răsfăţ. Multă lume consideră consumul de dulciuri ca fiind una dintre plăcerile vieţii. Dacă însă ne referim la o scădere a valorilor glucozei din sânge, la o alimentaţie insuficientă, la un efort fizic excesiv sau, în cazul diabeticilor, că au luat prea multe pastille, ori insulină, în toate aceste cazuri, nu trebuie ignorată nevoia de dulce. Organismul e pus într-o situaţie limită şi pot interveni accidente (infarct de miocard, accident vascular cerebral).

Putem să mâncăm un fruct, să bem o cană cu apă pe stomacul gol sau să mâncăm o salată când ni se face foame. După aceea, nu ne vom mai dori în mod special ceva dulce. Sigur că sunt şi persoane care, indiferent ce ar mânca, se gândesc obsesiv la dulce, dar ceea ce este cu adevărat important într-o dietă este voinţa. Ca o soluţie pentru pofticioşii de dulce sunt produsele dietetice care au indice caloric mai mic. Cei supraponderali, însă, trebuie să renunţe total la dulciuri. Dacă vrei să slăbeşti, nu cu dulciuri o faci", spune nutriţionistul Mihaela Ionescu (Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu", Bucureşti).