Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de 73 de ONG-uri ruseşti - inclusiv Memorial, principala organizaţie de apărarea drepturilor fundamentale în Rusia -, a stabilit marţi că legea rusă din 2012 privind ”agenţii străini” înclacă Convenţia europeană, relatează AFP.

 

CEDO - care se limitează de obicei în a condamna statele la plata unor despăgubiri modeste - a condamnat de această dată Rusia să plătească despăgubiri materiale în valoare de 292.090 de euro, despăgubiri morale în valoare de 730.000 de euro şi cheltuieli de judecată în valoare de 118.854 de euro.

 

Legea rusă vizată - care le impune ONG-urilor ”exigenţe extraordinare în domeniul auditului, declarării şi afişării şi riscul unor amenzi grele” - a condus la dizolvarea sau lichidarea a multe dintre acestea şi ”nu este necesară într-o societate democratică”, subliniază CEDO.

 

Clasificarea ”drept organizaţie care desfăşoară «activităţi politice» şi beneficiază de «finanţări străne»” ”are la bază o interpretare prea largă şi imprevizibilă a acestor expresii”, subliniază Curtea, cu sediul la Strasbourg, în estul Franţei

 

SUSPENDAREA DIZOVĂRII MEMORIAL

 

Judecătorii europeni stabilesc, astfel, în unanimitate, că această lege din 2012 încalcă dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului privind libertatea de exprimare, de întrunire şi de asociere.

 

ONG-urile reclamante, precizează CEDO, erau ”actve în domenii ale societăţii civile, drepturilor omului, protecţiei mediului şi patrimoniului cultural, educţaiei, securităţii sociale şi migraţiei”.

 

”Între ele se află unele dintre cele mai vechi şi mai bine stabilite organizaţii ruseşti, precum Centrul pentru drepturile omului «Memorial», Grupul Helsinki din Moscova, organizaţia LGBT Coming Out, Asociaţia Agora sau Comitetul împotriva torturii”, precizează Curtea.

 

CEDO a îndemnat deja în decembrie - în zadar - Rusia ”să suspende” dizolvarea Memorial.

 

Înfiinţată în 1989 de către disidenţi sovietici care voiau să salveze memoria victimelor crimelor stalinismului, organizaţia a fost atacată de Kremlin din cauza angajamentului acesteia în apărarea libertăţilor publice.,

 

CEDO precizează că nici judecătorul rus care urma să se ocupe de dosar şi nici cele trei persoane desemnate de către Moscova să-l înlocuiască nu au dat curs, iar astfel a desemnat un judecător cipriot în locul acestora.

 

Moscova a întors spatele CEDO după ce Rusia a ieşit, în martie, din Consiliul Europei (CoE), al cărei braţ judiciar este această Curte de la Strasbourg, înainte de a fi exclusă de majoritatea celorlalte 48 de state membre din cauză că a invadat Ucraina.

 

 

 

Sursa: www.news.ro