Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, care subliniază că astfel, “Ucraina va fi ajutată să-şi menţină sistemul electric stabil, casele încălzite şi luminile aprinse în vremuri întunecate”.

 

Oficialul european afirmă că acesta era un pas important în contextul în care Ucraina a depus recent o cerere formală de aderare la Uniunea Europeană: “UE va continua să sprijine Ucraina în sectorul energetic, asigurând fluxurile inverse de gaze către ţară şi livrarea de aprovizionare cu energie de care este extrem de necesară. Aşteptăm momentul în care putem continua cooperarea excelentă în ceea ce priveşte tranziţia ecologică şi reformele pieţei”, a mai transmis Simson printr-un comunicat de presă.

 

Asociaţia Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport a Electricităţii, citată de Profit.ro, explică faptul că noua decizie implică o serie de riscuri legate de stabilitate, reglementare şi securitate cibernetică, însă statele europene au intensificat recent măsurile de protecţie în acest sens.

 

 

 

sursa: www.biziday.ro